Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.06.2007
Premier Janez Janša pričel uradni obisk v Ukrajini

Predsednik vlade Janez Janša je z današnjim sprejemom z vojaškimi častmi na letališču v Kijevu pričel prvi dan uradnega obiska v Ukrajini. Takoj za tem se je na plenarnih pogovorih sešel s svojim gostiteljem, ukrajinskim premierjem Viktorjem Janukovičem, na katerih so prevladovale evropske in gospodarske teme. Obisk je namreč priložnost za poglobitev političnega dialoga in krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Sogovornika sta se strinjala, da državi dobro sodelujeta in med njima ni večjih odprtih vprašanj. Slovesen konec meseca junija je skupna točka neodvisnih držav Slovenije in Ukrajine, državi pa letos praznujeta tudi 15. letnico diplomatskih odnosov.


Premier Janez Janša in predsednik ukrajinske vlade Viktor Janukovič (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)


Premier Janez Janša, ki ga na obisku spremljata tudi minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak ter 70-članska delegacija slovenskih gospodarstvenikov, je poudaril, da se sicer gospodarsko sodelovanje med državam dobro razvija, še vedno pa so odprte možnosti. To je še zlasti pomembno v času, ko obe gospodarstvi beležita podobno visoko gospodarsko rast. Blagovna menjava se je lani s 173 milijoni evrov glede na leto poprej povečala za šest odstotkov, pri čemer visok trgovinski presežek ostaja na slovenski strani. Slabše so razvite druge oblike sodelovanja – storitvena menjava je lani dosegla dobrih 21 milijonov evrov, neizkoriščene pa so možnosti pri krepitvi investicijskih tokov. Slovenske investicije v Ukrajini so konec leta 2006 dosegle 24,4 milijonov evrov. Nekatera slovenska podjetja na ukrajinskem trgu dosegajo vidne rezultate in visoke tržne deleže. O velikem interesu za Ukrajino priča številčna gospodarska delegacija, ki se udeležuje poslovne konference s potencialnimi ukrajinskimi partnerji. Gre za predstavnike 50 slovenskih podjetij iz živilsko-predelovalne, tekstilne, lesno-predelovalne, kemično-farmacevtske, metalurška in strojniške industrije, gradbeništva, energetike, informacijske tehnologije, logistike, distribucije, trgovine na drobno, turizma in bančno-finančnega sektorja. Nov zagon gospodarskemu sodelovanju je pričakovati tudi na četrtem zasedanju mešane slovensko-ukrajinske komisije za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje, ki poteka ob robu uradnega obiska. Kot je poudaril premier Janez Janša, je za slovensko gospodarstvo zelo pomembno poslovno sodelovanje z različnimi ukrajinskimi regijami. Pohvalil je ukrajinske dosežke na področju gospodarstva ter dejal, da se na podlagi teh krepi tudi varnost tujih investicij, kar je vsekakor priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja.


Premier Janez Janša in ukrajinski minister za zunanje zadeve Arsenije Jacenjuk (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Slovenija podpira prizadevanja Ukrajine za približevanje evroatlantskim povezavam in pozdravlja začetek pogajanj med Evropsko komisijo in Ukrajino o novem poglobljenem sporazumu. Posebno priložnost prispevati k nadgradnji dialoga med Evropsko unijo in Ukrajino bo naša država imela med predsedovanjem Evropski uniji, ko bosta širitev in evropska sosedska politika med prioritetami. Poleg teh sta prioriteti slovenskega predsedovanja še vprašanje energije in energetske varnosti EU ter medkulturni dialog. Slovenski premier je spomnil na nedavni vrh Evropske unije v Bruslju, na katerem so voditelji držav in vlad naredili korak naprej pri reševanju institucionalne krize povezave. Na podlagi tega je sedaj realno možno ponovno govoriti o procesu širitev Evropske unije. Ob tej priložnosti je premier ukrajinskemu sogovorniku ponudil pomoč v obliki prenosa lastnih izkušenj preko Centra za evropsko prihodnost, ki ga je ustanovila Slovenija.


Tudi sodelovanjem med Ukrajino in NATO-m je po besedah slovenskega predsednika vlade v zadnjih letih intenzivno, gostitelju pa je izrazil hvaležnost, saj Ukrajina prispeva znatno število svojih vojakov za vzdrževanje miru in stabilnosti na Kosovu.


Predsednik ukrajinske vlade Viktor Janukovič je premierju Janezu Janši predstavil tudi notranje politične razmere v Ukrajini, slednji pa je poudaril, da ceni vodilno vlogo in prizadevanja Ukrajine za podporo demokratičnim procesom, stabilnosti in medsebojnemu sodelovanju v regiji.


Premier Janez Janša in predsednik Ukrajine Viktor Juščenko (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)


Predsednika vlade Janeza Janšo je sprejel tudi ukrajinski predsednik Viktor Juščenko, s katerim sta največ časa namenila približevanju Ukrajine evro-atlantskim integracijam. Slovenski premier mu je izrazil podporo in pripravljenost Republike Slovenije, da v času predsedovanja Evropski uniji upošteva ukrajinska prizadevanja za približevanje omenjenim integracijam. Strinjala sta se, da je potrebno ta uradni obisk izkoristiti za povečanje intenzitete dvostranskih odnosov, še zlasti na gospodarskem področju. Izrazila sta interes, da se danes podpisani protokol o sodelovanju na področju kulture čim prej nadgradi tudi s konkretnimi projekti. Premier Janez Janša pa je ob tej priložnosti ukrajinskemu predsedniku Juščenku tudi čestital za uspešno kandidaturo za soorganizacijo evropskega prvenstva v nogometu 2012, ta pa mu je izrazil interes za sodelovanje Slovenije pri nekaterih projektih povezanih s tem projektom.


Minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak je ob robu poslovne konference in srečanja z ukrajinskim ministrom za gospodarstvo Anatoliyem Kinahom v imenu Republike Slovenije podpisal sporazum o vojaškem sodelovanju med državama ter protokol o sodelovanju na kulturnem področju za obdobje do leta 2011.


Predsednik vlade Janez Janša se je v nadaljevanju dvodnevnega uradnega obiska srečal še s prvim namestnikom predsednika ukrajinske vlade Mikolo Janovičem Azarovim, jutri pa se bo sestal še z zunanjim ministrom Arsenijem Jacenjukom in vodjo opozicijske stranke Blok Julijo Timošenko, predvideno pa je tudi srečanje z apostolskim nuncijem v Ukrajini, nadškofom dr. Ivanom Jurkovičem. Premier Janša bo ob robu obiska nastopil še na otvoritvenem delu 4. letnega srečanja nevladne organizacije Yalta European Strategy.

Nazaj na seznam
|
Na vrh