Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
03.07.2007
Premier Janez Janša: Slovenci, ki živijo po svetu, so prvič v zgodovini samostojne Slovenije dobili posebno posvetovalno telo

Predsednik vlade Janez Janša je danes vodil prvo sejo Sveta za Slovence po svetu, ki je zasnovan kot posebno posvetovalno telo vlade za področje razvoja odnosov in sodelovanja Republike Slovenije s Slovenci po svetu na osnovi Zakona o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja. Udeleženci ustanovne seje so ob tej priložnosti izmenjali informacije o aktualnih dejavnostih organizacij Slovencev po svetu, oblikovali program dela sveta in natančneje opredelili njegovo delovanje. S tem se je začel redni dialog med slovensko vlado in rojaki po svetu.


(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Premier Janez Janša je po seji poudaril, da so bili današnji pogovori namenjeni ključnim zadevam, ki lahko utrdijo položaj slovenskih skupnosti po svetu. Izpostavil je ohranjanje slovenske kulture in jezika, še posebej med mladimi, reševanje problemov pri pridobivanju državljanstva in vračanju v Slovenijo, pa tudi konkretne aktivnosti, ki trenutno potekajo, na primer ustanavljanje centra za slovenske študije v Clevelandu.

 

Predsednik vlade je sogovornike seznanil tudi z aktivnostmi, ki jih je vlada že izvedla na podlagi lani sprejetega krovnega zakona. Pri tem je izpostavil nov način financiranja in več sredstev, ki jih vlada namenja v te namene. Poudaril je, da je že bila ustanovljena medresorska delovna skupina, ki bo odpravljala administrativne ovire pri repatriaciji, določene rešitve pa so predvidene tudi v zakonu o štipendiranju in visokem šolstvu. »Predlogi, ki izhajajo iz samega zakona, in tisti, ki so bili predstavljeni v današnji razpravi, pa predstavljajo osnutek programa dela novega Sveta vlade za Slovence po svetu, ki bo še dopolnjen in nato sprejet jeseni,« je povedal premier.

 

»Slovenci v Kanadi in povsod po svetu smo zelo veseli in hvaležni, da je vlada sprejela krovni zakon in ustanovila svet za Slovence. Hvaležni smo, da smo tukaj, smo vaši in vi ste naši," je po seji sveta dejal Stane Kranjc, predstavnik slovenske skupnosti v Kanadi in najstarejši član novega sveta in dodal, da je prepričan, da se bo svet izkazal za zelo uspešnega tako za Slovence po svetu kot v domovini. »Danes smo govorili o pomembnih programih, ki bodo pomagali pri ohranjanju slovenskega naroda po vsem svetu, še posebej med mladimi.«

 

Svet se bo sestajal redno vsako leto v poletnem času, po potrebi tudi večkrat, poleg tega pa bodo člani sveta izkoristili možnosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija, in vzdrževali stalne stike.

Nazaj na seznam
|
Na vrh