Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.07.2007
Premier Janez Janša: Sodelovanje med EU in Brazilijo je strateškega pomena

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes na povabilo predsednika Vlade Republike Portugalske Joséja Sócratesa udeležil prvega vrha Evropska unija – Brazilija, ki je pod portugalskim predsedstvom potekal v Lizboni.


Premier Janez Janša, predsednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso  predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva ter predsednik portugalske vlade in predsedujoči Svetu EU Jose Socrates (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je ob tem poudaril, da omenjeni vrh predstavlja začetek strateškega partnerstva med Evropsko unijo in Brazilijo. »Brazilija je za Evropsko unijo ključen gospodarski partner v Latinski Ameriki, pa tudi sicer je to država, ki vse bolj presega regionalni pomen in dobiva globalnega,« je ob tej priložnosti dejal.

 

Za Slovenijo je bil, po besedah predsednika slovenske vlade, tokratni vrh pomemben tudi zaradi tega, ker je v veliki meri že začrtal glavne teme za naslednje leto, ko bo 16. in 17. maja, pod slovenskim predsedstvom povezavi, potekalo vrhunsko srečanje med Evropsko unijo ter Latinsko Ameriko in Karibi. »Teme, ki so se nakazale in v veliki meri že izoblikovale, so klimatske spremembe ter socialna kohezija oziroma odpravljanje revščine,« je povedal premier. Obema temama je velik poudarek dan tudi v skupni izjavi tokratnega vrha. Brazilija, ki prevzema vodilno vlogo v Latinski Ameriki, ima na tem področju določene dobre prakse, kar bo, po mnenju predsednika vlade Janeza Janše, olajšalo pripravo vrha v času slovenskega predsedovanja.


(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Vrh je bil tudi priložnost za razpravo o ključnih globalnih vprašanjih kot so podnebne spremembe, energetski izzivi, svetovna trgovina, boj proti revščini ter učinkoviti multilaterizem. Predsednik vlade Janez Janša je še poudaril, da so srečanja med Evropsko unijo in t.i. tretjimi državami - partnerji, ki bodo potekala v času portugalskega predsedovanja, pomembna, saj se bo veliko tem, ki bo načetih v tem času, nadaljevalo tudi v času slovenskega predsedovanja.

 

Premier Janez Janša se je udeležil tudi neformalne večerje, kjer so sodelovali še nekateri drugi predsedniki držav oziroma vlad članic Evropske unije. Osrednja tema je bila, tako kot na popoldanskem vrhu, Latinska Amerika. V tem kontekstu je slovenski premier kot možno temo nadaljnjih pogovorov izpostavil vprašanje nadaljnjih pogajanj o asociacijskem sporazumu med Evropsko unijo in Mercosurjem, kar je strateška tema tako za Evropsko unijo kot za Latinsko Ameriko. »Očitno bo tukaj potrebno vložiti še precej naporov. To neformalno srečanje bo dobra priložnost, da naredimo kakšen neformalni korak naprej.

Nazaj na seznam
|
Na vrh