Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.07.2007
Premier Janez Janša pričel vnovičen obisk na Savinjskem

Z obiskom podjetja KIV Vransko in položitvijo temeljnega kamna za novo proizvodno halo je predsednik vlade Janez Janša pričel vnovičen obisk Vlade RS v savinjski regiji. Ob tej priložnosti je poudaril, da bo nov projekt družbe KIV zagotovo uspešen in da je to podjetje svoje delo zastavilo na področju tako imenovane zelene industrije, ki je perspektivno, čeprav se na začetku morda tako ni zdelo.


(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Po oceni premierja se je KIV, ki letos praznuje 60-letnico delovanja na področju obnovljivih virov energije, v pravem trenutku odločil za zeleno industrijo, izrazil pa je tudi prepričanje, da bo ta družba postala ključni igralec v okoljski tehnologiji. "Zelena industrija ni le okoljski šlager, ampak postaja vse bolj donosna dejavnost. KIV sledi visokim ciljem in mislim, da jih bo tudi uresničil ter tako pomagal državi pri izpolnitvi obveznosti iz Kjotskega protokola," je poudaril premier.

 

V nadaljevanju je obiskal podjetje Dat-Con v Polzeli, ki je ponudnik specialne elektronike in specialne vojaške opreme, merilno regulacijske in multimedijske opreme. Podjetje je lansko leto prejelo nagrado Zlata gazela, ob tej priložnosti pa je premier lastnikom čestital za dosedanje uspešno delo in jim zaželel še veliko nadaljnjih uspehov. S sogovorniki so izmenjali še stališča do stimulacij za visoko izobražen kader v primeru zaposlitve ter prednostih novega zakona o davčnih olajšavah za investiranje v osnovna sredstva.


(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Pozno popoldne se je predsednik vlade ustavil še v Rogatcu, kjer je na pobudo tamkajšnjega župana Martina Mikoliča prevzel ključ vinskega tabernaklja dvorca Strmol. Slednji je bil prvič omenjen leta 1436, ko so celjski grofje podelili Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem stolp pri Rogatcu. V tej stavbi je bilo v 19. in v začetku 20. stoletja okrajno sodišče, o čemer pričajo še ohranjene ječe v kleteh. V njih je sedaj vinoteka z vinskimi tabernaklji.


(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Sicer pa je premier danes sodeloval tudi v dveh pogovorih za Radio Celje in Radio Štajerski val. Ni se strinjal z oceno, da savinjska regije v dveh letih od zadnjega obiska ni naredila pomembnejšega napredka, temveč je napredovala. Kot je dejal, je regija po razvitosti še vedno četrta v državi. Po njegovem nikakor ne gre za ogroženo regijo, saj je ta blizu slovenskega in na 75 odstotkih evropskega povprečja. Brezposelnost se je v dveh letih znižala za četrtino, regija pa se danes, tako kot še nekatere druge, ukvarja celo s težavami pri pridobivanju kadrov v podjetjih. Danes prihaja v glavnem do strukturne nezaposlenosti, vendar to ni rešljivo čez noč, je dodal predsednik vlade.

 

V zvezi z bodočimi pokrajinami je premier dejal, da se njihovi nasprotniki, ki trdijo, da bo to zgolj podražilo državo, predvsem bojijo, da ljudje na pokrajinski ravni ne bi znali dobro gospodariti z denarjem. Po njegovem mnenju se je za pravilno odločitev že izkazala lokalna samouprava, kjer so sposobni župani znali pospešiti lokalni razvoj.

 

"Če bi Slovenija imela pokrajine že v zadnjem desetletju, danes ne bi razpravljali o državnem lokacijskem načrtu za tretjo razvojno os, pač pa bi odpirali odseke na tej trasi," je zatrdil premier in dodal, da ni namen predlagane ureditve ustanoviti novih inštitucij, ki bodo zgolj pobirale nove davke, pač pa, da se z državne ravni prenesejo dejavnosti, ki jih je bolj racionalno upravljati na regionalni ravni.

 

Jutri se bo predsednik vlade Janez Janša z ministri v Rogaški Slatini sešel na delovnem posvetu, na katerem bodo obravnavali realizacijo dogovorjenega iz septembra 2005 in nove razvojne priložnosti v tej regiji. Obiskal bo tudi podjetje GKN Driveline Slovenija v Zrečah in se srečal z ordinarijem škofije v Celju, škofom dr. Antonom Stresom. Popoldne pa bo skupaj z ostalimi člani vlade sodeloval na srečanju z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki te regije ter odigral dobrodelno nogometno tekmo z ekipo gospodarstvenikov in politikov savinjske regije.

Nazaj na seznam
|
Na vrh