Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.07.2007
Premier Janez Janša z vladno ekipo zaključil obisk na Savinjskem

Savinjska je industrijsko razvita regija, statistika pa jo uvršča nad slovensko povprečje. V zadnjih dveh letih se je število podjetij v tej regiji povečalo, prav tako tudi število zaposlenih, saj se je brezposelnost v dveh letih zmanjšala za kar 24,5 %. Takšen je bil povzetek ponovnega obiska v savinjski regiji, ki ga je predsednik vlade Janez Janša strnil na popoldanski novinarski konferenci v Štorah.


(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Današnji obisk v celjski regiji, kakor ji tudi pravijo domačini, je vlada sicer začela z dopoldanskim posvetom v Rogaški Slatini, na katerem je preverila kaj od dogovorjenega iz septembra 2005, ko je ministrska ekipa prvič obiskala to regijo, je bilo realiziranega. Govorili so tudi o novih razvojnih priložnostih, ki so se pojavile v tem času in izrazili zadovoljstvo nad dejstvom, da je regija razvojno napredovala, kar je razvidno iz statističnih podatkov. Trenutno je na četrtem mestu po razvitosti med vsemi slovenskimi regijami, število podjetij se je znatno povečalo, povečala pa se je tudi zaposlenost.

 

V nadaljevanju je premier v Zrečah obiskal podjetje GKN Driveline Slovenija, kjer izdelujejo transmisijske komponente, ki omogočajo prenos moči iz motorja na kolo. Gostitelji so mu predstavili podjetje in njegov razvoj, predsednik vlade pa jim je ob tej priložnosti čestital za uspešno delo ter pogum in drznost pri nadaljnjem razvoju podjetja. Z ministrom za gospodarstvo sta predstavila možnosti sofinanciranja neposrednih tujih investicij, ki jih imajo slovenska podjetja preko razpisa Ministrstva za gospodarstvo. Izmenjali pa so tudi stališče do kadrovskega potenciala in izobraževanja, ki mora odgovarjati potrebam gospodarstva v določenem prostoru.


Premier Janez Janša in direktor GKN Driveline Slovenija Andrej Poklič na ogledu proizvodnje (Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Popoldne je premier z ministrom za pravosodje dr. Lovrom Šturmom obiskal tudi sedež Škofije Celje in se pogovarjal s celjskim škofom dr. Antonom Stresom. Govorila sta predvsem o vzdrževanju kulturnih spomenikov, saj je Cerkev lastnica velikega števila teh spomenikov, ter nekaterih drugih odprtih vprašanjih. Predsednik vlade je izrazil tudi zanimanje za delo škofije, ki je bila ustanovljena aprila lani.


(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Na kasnejšem srečanju z novinarji je predstavil podatke, ki kažejo, da je regija v tem času napredovala. »Statistika, ki še ne zajema letošnjih obetavnih podatkov kaže, da je regija obdržala četrto mesto po razvitosti, glede na potenciale regije in hitrost razvoja pa je mogoče v naslednjih letih pričakovati izboljšanje te uvrstitve na regijski razvojni lestvici.«

 

Obisk je bil po mnenju premierja tokrat še bolj intenziven kot septembra 2005, saj je vladna ekipa imela preko 80 različnih srečanj, sestankov in pogovorov. Kot enega ključnih projektov za prihodnost je predsednik vlade označil tretjo razvojno os. »Dve leti nazaj se je o tem projektu le govorilo, sedaj pa je to formalen projekt, ki je vključen v resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih, je finančno ovrednoten, trenutno pa potekajo postopki pri njegovem umeščanju v prostor,« je dejal. Po njegovem mnenju ima v tej regiji veliko vlogo tudi zdraviliški turizem. Savinjske občine pa je pohvalil zaradi uspešnega črpanja sredstev iz evropskih skladov, skozi 808 projektov so namreč pridobile kar 14,3 milijonov evrov, ter jih pozval naj se pri tem ne ustavijo, saj so rezultati že vidni.


(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)


Dodal je še, da je za občine v tej regiji dobrodošel tudi novi zakon o financiranju občin, saj jim prinaša dodatnih 12 milijonov evrov letno, pridobiva pa vsaka občina. Njihovi lastni prihodki se tako zvišujejo v povprečju za 12,5 %. Omenil je tudi regionalizacijo in ustanavljanje pokrajin ter dejal, da naj bi nova pokrajina na tem območju obsegala 23 občin in bo po velikosti in številu prebivalcev sodila med velike pokrajine, kar bo pomenilo razvojno prednost. Kako se bo imenovala – Savinjska ali Celjska – pa je odvisno od tukajšnjih prebivalcev. Po besedah premierja bo vlada njihovo odločitev spoštovala.


(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Pozno popoldne se je premier v Podčetrtku udeležil še srečanja z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. Udeležencem je predstavil ugotovitve vlade ob tokratnem obisku regije. Kot je poudaril, se je vlada osredotočila predvsem na razvojne možnosti regije, ki jih v tem koncu Slovenije ne manjka.

 

Ob zaključku dvodnevnega obiska na Savinjskem se je vladna ekipa v Celju pomerila še v dobrodelni nogometni tekmi z ekipo gospodarstvenikov in politikov s tega območja. Zmagala je ekipa Vlade RS, ki je domačine ugnala z rezultatom 3:1.

 

Že prejšnji dan pa je predsednik Vlade RS Janez Janša v spremstvu nekaterih ministrov obiskal podjetji KIV Vransko ter Dat-Con iz Polzele. (več o dogodku)

Nazaj na seznam
|
Na vrh