Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
16.07.2007
Premier sprejel predstavnike sindikatov javnega sektorja, ki so parafirali KPJS

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes sprejel predstavnike sindikatov javnega sektorja, ki so pred tem ob prisotnosti ministra za javno upravo dr. Gregorja Viranta parafirali kolektivno pogodbo za javni sektor in podpisali aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji.


(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Premier, ki jih je ob tej priložnosti tudi nagovoril, je izrazil zadovoljstvo, da je prišlo do tega dogovora in zaključka zgodbe, ki se je začela pred petimi leti, ko je bil sprejet zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki je postavil temelje za odpravo plačnih nesorazmerij.

 

Predsednik vlade se je sindikatom zahvalil skupno delo, ki je obrodilo sadove ter dejal, da so tudi preostalim sindikatom, ki se današnjega dogodka niso udeležili, a bi si v prihodnje želeli pristopiti k podpisu, vrata odprta. »Enotni smo si namreč lahko, da današnji dogodek pomeni socialni mir v javnem sektorju in začetek nove, ravno tako zahtevne poti, ki se bo zaključila s podpisom panožnih kolektivnih pogodb,« je prepričan premier.

 

V novi plačni reformi po besedah predsednika vlade največ pridobivajo dejavnosti, ki so bile do sedaj najbolj podcenjene, to so dejavnosti v kulturi, zdravstveni negi, socialnem varstvu in v nekaterih segmentih državne uprave. Tudi s policisti je bil dosežen kompromis, medtem ko je bilo šolstvo deležno dviga plač že med leti 2002 in 2005. V tem času pa so se uredile tudi plače funkcionarjev in direktorjev.

 

V odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju je bilo vloženih okoli tristo milijonov evrov, polovica tega denarja je bila zbrana iz žepov sto petdeset tisoč javnih uslužbencev, zaradi odpovedi dela redne letne uskladitve z inflacijo. Premier je izrekel priznanje za ta prispevek celotnemu javnemu sektorju. »To bo ostalo v zgodovini zabeleženo,« je dejal.

 

Predsednik vlade se je na koncu še enkrat zahvalil za trud in potrpežljivost vseh, ki so sodelovali v pogajanjih ter sindikatom izrekel iskrene čestitke k parafiranju pogodbe.

 

Seznam sindikatov, ki so parafirali KPJS

Nazaj na seznam
|
Na vrh