Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
26.08.2007
Premier Janez Janša: Evropska unija mora ponuditi novo zgodbo

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil uvodnega dela mednarodne konference »Evropska unija 2020: združena in enotna« v organizaciji Strateškega foruma Bled, na kateri sodeluje več kot 500 gostov, izmed njih tudi dvanajst predsednikov držav ali vlad ter predstavnikov mednarodnih organizacij na najvišji ravni.


(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)


Premier Janez Janša je v svojem govoru izpostavil optimizem, ki ga je čutiti po celi Evropi. Le to je za Slovenijo zelo pomembno, saj se s tem izboljšujejo obeti za slovensko predsedovanje povezavi, hkrati pa Evropski uniji omogoča, da se uspešneje spopada z izzivi tako nadaljnje širitve kot bolj poglobljenega sodelovanja.

 

Evropska unija je, po njegovih besedah, danes blizu uresničitve zgodovinskih ciljev svobodne in v miru združene Evrope. Vendar pa še ni povsem na koncu poti, saj še vedno obstajajo države in narodi, ki se želijo pridružiti povezavi. Ob tem je predsednik slovenske vlade poudaril pomen nadaljnje širitve na Zahodni Balkan, ki bo ena od prednostnih nalog v času slovenskega predsedovanja, prav tako pa tudi uspešnega približevanja širšega sosedstva Evropske unije. Izpostavil je še nekatera druga prednostna področja slovenskega predsedovanja, kot so Lizbonska strategija, energetska politika in medkulturni dialog.

 

Institucionalno okrepljena Evropska unija mora ponuditi novo zgodbo, novo vizijo, je dejal predsednik vlade Janez Janša ter dodal, da mora Evropa mora postati globalni igralec, inovativna sila, ki bo pospeševalec modernizacije globalne skupnosti.

 

Govor predsednika Vlade RS (ang.)

Nazaj na seznam
|
Na vrh