Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
03.09.2007
Premier Janez Janša: Če bi v Sloveniji pokrajine uvedli pred desetimi leti, bi se Slovenija v tem času zagotovo hitreje razvijala

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je za danes sklical sestanek predsednikov strank in vodij poslanskih skupin koalicije, ki je bila namenjena obravnavi pokrajinske zakonodaje. Udeleženci so se strinjali, da regionalizacija ostaja eden od temeljnih političnih projektov vlade in ob tej priložnosti pregledali pripombe na vladne predloge uvedbe pokrajin, ki so prispele iz 181 občinskih svetov. »Če potegnemo črto pod te pripombe in jih umestimo v dileme, ki so se pojavljale v zadnjem času lahko ocenim, da obstaja ne velika, ampak zelo, zelo velika podpora, vladnemu predlogu regionalizacije,« je ocenil premier.


(Foto: Grega Wernig/Salomon 2000)


Premier je še dejal, da je po pregledu vseh mnenj in pripomb regionalizacija v takšnem predlogu, kot ga je oblikovala vlada, v tem trenutku politična realnost. Poudaril je tudi, da bi bilo nesmiselno vsiljevati meje pokrajin, ki ne bi bile v skladu z ljudsko voljo, hotenji in razvojnimi aspiracijami lokalnih okolij. Bistveno bolje je, da imamo v Sloveniji kakšno pokrajino več kot pa, da postavljamo neke umetne meje in ljudem pokrajine vsiljujemo, je še menil.

 

V zvezi s številom pokrajin je predsednik vlade Janez Janša pojasnil, da so se koalicijske stranke o štirinajstih pokrajinah uskladile že 1. decembra 2005. Koalicija je kasneje s takšnim predlogom dosegla tudi širše soglasje na sestanku predsednikov vseh parlamentarnih strank. Tudi danes je, po besedah premiera Janeza Janše, velika večina koalicije potrdila odločitev o štirinajstih pokrajinah.

 

»Koalicija se je tudi v celoti poenotila okrog stališča, da pri dokončni pripravi pokrajinske razmejitve - kolikor je možno v največji meri - upoštevamo predloge in stališča, ki so prišla iz lokalnih okolij oziroma od občinskih svetov,« je še dejal premier.

 

Magnetogram izjave predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh