Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
05.09.2007
Premier Janez Janša predlagal novo ministrico za zdravje in novega ministra za promet

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes predsedniku Državnega zbora RS Francetu Cukjatiju poslal predlog za imenovanje Zofije Mazej Kukovič za ministrico za zdravje in mag. Radovana Žerjava za ministra za promet.


Kandidatka za ministrico za zdravje Zofija Mazej Kukovič, rojena 14.5.1955 v Črni na Koroškem, je leta 1980 je diplomirala na Univerzi v Mariboru iz organizacije dela – smer informatika, leta 1989 pa še iz elektrotehnike – elektronike. V letu 1980 je opravila tudi strokovni izpit na podlagi Zakona o graditvi objektov. V letu 1995 pa je vpisala mednarodni študij MBA na Brdu pri Kranju in ga zaključila leto pozneje. Leta 2002 se je na Univerzi v Teksasu izobraževala na temo kriznega managementa.

 

Leta 1974 se je zaposlila kot konstruktorka v Razvojnem sektorju Premogovnika Velenje, od leta 1977 do 1989 je bila projektantka krmiljenj in regulacij tehnoloških sistemov tako doma, kot za tujino v podjetju ESO. Ko je podjetje zašlo v krizo, je prevzela del prodaje in inženiringa. Leta 1992 se je podjetje ESO razdelilo na dva dela, Zofija Mazej Kukovič pa je prevzela vodenje podjetja ESO Montaža, ki je bilo namenjeno za stečaj.

 

Skozi študij in dodatna izobraževanja je pripravila strateški prehod takratnega podjetja ESO Montaža v današnji Esotech d.d., iz podjetja v likvidnostnih in kadrovskih težavah v današnje podjetje za obvladovanje visokih tehnologij.

 

V zadnjih letih se je poleg dela posebej posvečala civilnim združenjem in predavala na slovenskih in mednarodnih konferencah s področja varovanja okolja in s tem povezanega zdravja, poslovne odličnosti, inovativnosti in prenosov znanj z inštitutov v prakso. Za svoje delo je prejela številna priznanja, med drugim leta 2002 nagrado za dosežke prenosa znanja iz inštitutov v prakso iz strani Inštituta Jožef Štefan, leta 2006 je bila izbrana za Delovo osebnost leta za področje gospodarstva, letos pa je prejela priznanje Združenja za projektni management za razvoj projektnega managementa v Sloveniji. Je članica številnih strokovnih združenj, med drugimi je direktorica gospodarskega interesnega združenja Slovenski Ekološki Grozd, članica Upravnega odbora Združenje Manager, članica Upravnega odbora Europa Donna za boj proti raku na dojki, članica Upravnega odbora GZS za regijo SAŠA.

 

Zofija Mazej Kukovič ima bogate izkušnje na področju managementa in upravljanja s človeškimi viri, kar je dokazala pri svojem dosedanjem delu. Premier ocenjuje, da bo z imenovanjem predlagane kandidatke, zaradi njenih bogatih izkušenj in znanja s področja vodenja in upravljanja, prehodno obdobje ob zamenjavi pri vodenju ministrstva lahko čim krajše. Pred Ministrstvom za zdravje so namreč do konca mandata še pomembne in odgovorne naloge, pri katerih poglavitni izzivi niso utemeljeni s strokovnimi vprašanji zdravstva, temveč so povezani z ukrepi za izboljšanje organiziranosti, dostopnosti in učinkovitosti zdravstvenega sistema in zdravstvenih storitev.

 

Kandidat za ministra za promet mag. Radovan Žerjav, rojen 2.12.1968, je leta 1993 diplomiral na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru, leta 2003 pa zaključil podiplomski študij in postal magister znanosti s področja kemijske tehnologije. Takoj po končanem študiju se je zaposlil v podjetju Nafta Lendava (1993), kjer je kmalu postal vodja oddelka tehnološke operativne priprave proizvodnje, nato pa vodja razvoja za celotno podjetje. Leta 2002 je prevzel dela in naloge tehničnega direktorja Nafte Petrochem, marca 2007 pa direktorja družbe Nafta Biodizel, d.o.o.

 

Mag. Radovan Žerjav ima bogate izkušnje na področju vodenja razvojnih projektov, priprav strategij alternativnih razvojnih programov, predvsem pa potrebne vodstvene in organizacijske sposobnosti.

 

Premier tudi pri njemu ocenjuje, da bo z imenovanjem predlaganega kandidata, zaradi njegovih bogatih vodstvenih izkušenj, znanja in osebnostnih lastnosti, prehodno obdobje ob zamenjavi pri vodenju ministrstva lahko čim krajše. Pred Ministrstvom za promet so namreč do izteka mandata zahtevne in odgovorne naloge.

 

Predsednik vlade Janez Janša bo kandidatko oziroma kandidata za položaj ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v imenovanje Državnemu zboru RS predlagal takoj, ko bo ustrezen predlog dogovorjen s koalicijsko partnerico.

Nazaj na seznam
|
Na vrh