Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
06.09.2007
Premier Janez Janša: Litostroj danes ne izstopa več po svoji velikosti, ampak po kvaliteti

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes udeležil slovesnosti ob 60-letnici podjetja Litostroj in svečane otvoritve dveh novih proizvodnih hal. Kot je poudaril v svojem govoru ni državljanke ali državljana Slovenije, ki ne bi vedel kaj se je, vsaj v nekaterih obdobjih, dogajalo v Litostroju. »V Litostroju ni nastajala samo zgodovina nekega pomembnega segmenta slovenske, nekoč tudi jugoslovanske industrije, ampak se je v zelo pomembnih delih pisala tudi zgodovina slovenske demokracije«, je dejal premier.

 

(Foto: Grega Wernig/Salomon 2000)

 

Stavka delavk in delavcev Litostroja leta 1987 je ob socialnih postavila v ospredje tudi politične zahteve. Začela se je moderna doba slovenske demokracije. »Ko so delavci iz Litostroja prišli pred takratno slovensko skupščino ter nato zasedli še Cankarjev dom, je postalo jasno, da nikoli več ne bo tako kot je bilo.« Na teh temeljih, je po besedah predsednika vlade, nastala Slovenska socialdemokratska zveza.

 

Litostroj danes ne izstopa več po svoji velikosti, ampak po kvaliteti. Zahvalo si po mnenju premierja zaslužijo tako delavci, ki so verjeli, da gradijo boljšo prihodnost, čeprav sami od nje niso imeli veliko, kot tudi tisti, ki so verjeli, da je za zidovi tovarne možno postaviti novo kvaliteto. »Danes tukaj nastajajo najkvalitetnejši izdelki iz najkvalitetnejšega jekla, ki imajo le malo enake konkurence po svetu,« je dejal premier in dodal, da ni dovolj, da si dober danes, uspešen moraš biti tudi jutri. Litostroj je tako na pravi poti. »Za zidovi teh hal dolga leta ni bilo nobene proslave, vendar mnogo kriz, stavk in stisk. Zdaj, ko so se stvari postavile na prave temelje, je čas tudi za proslave«, je ob koncu povzel premier. 

Nazaj na seznam
|
Na vrh