Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
07.09.2007
Premier Janez Janša: TIGR je bil čisto domoljubje

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil slovesne akademije ob 80-letnici organizacije TIGR. Kot je dejal, je pred tem odšel na Nanos, kjer so pred 80-imi leti stali pogumni primorski fantje. »Šele, ko si na vrhu Nanosa, lahko bolje razumeš ta rodoljubna čustva, ki so takrat preplavljala najbrž velikansko večino Primorcev, ki so trpeli pod fašizmom.«

 


(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Osemdeseto bletnico TIGR-a obeležujemo v času, ko se že začenjajo proslave in slovesnosti ob šestdeseti obletnici ponovne združitve Primorske z matično domovino. Predsednik vlade je ob tem poudaril, da se je potrebno zavedati, da brez osemdesete obletnice skoraj gotovo tudi šestdesete obletnice ne bi bilo.

 

TIGR ni le prva aktivna protifašistična organizacija v Evropi, je tudi prva organizacija, ki je začela oborožen boj proti italijanskemu okupatorju  na delu slovenskega ozemlja, ki je pred okupacijo spadalo v Kraljevino Jugoslavijo. 13. maja 1941 je bil prvi spopad med TIGR-ovci in italijanskimi okupatorji na Mali gori nad Ribnico. To prvenstvo, po besedah premiera, v ničemer ne zmanjšuje dejstva, da je partizanstvo nosilo glavno težo odpora proti okupatorju. Vendar bi bilo po njegovem bolje, če bi bilo v partizanskem gibanju več vrednot TIGR-a in manj sovjetskih vzorcev, ki so bili preneseni iz nekega tujega okolja in zaradi katerih danes žal po Sloveniji še vedno odkrivamo nova grobišča.

 

TIGR-u ni šlo ne za ideologijo, ne za oblast. Šlo mu je za Slovenijo, za svobodo. »Če bi kje v slovenski zgodovini iskali najčistejši vzor tiste enotnosti in tistega domoljubja, ki je prevevalo Slovenijo v junijskih dneh leta '91, potem bi ta vzor zagotovo našli v dejanjih TIGR-a«, je povedal predsednik vlade in dodal, da je domoljubje pomembno tudi v novi Evropi, kjer schengenske meje izginjajo. »Kajti tisti narod, ki ne spoštuje lastnega jezika in lastnih tradicij, lastnih dogodkov, ki so ustvarili vrednostno stališče vsakega naroda - v tem primeru slovenskega - tisti ne bo cenjen od drugih«.

 

Magnetogram nagovora predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh