Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
08.09.2007
Premier Janez Janša: Slovenska vojska mora včasih odreagirati tudi izven meja lastne domovine, da nevarnost ne pride bližje

»To je bila doslej najbolj zahtevna in najobsežnejša misija, ki jo je opravila Slovenska vojska in prav letos obeležujemo deseto obletnico, odkar so prvi vaši kolegi odšli v prvo mirovno misijo v času samostojne Slovenije,« je na današnji slovesnosti v Ljubljani ob vrnitvi pripadnikov bojne skupine SOKOL s Kosova dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Premier Janez Janša je pred začetkom slovesnosti pregledal častno četo Slovenske vojske (Foto: Bobo)

 

Premier je dejal, da je bila naloga zahtevna, vendar pa so slovenski vojaki zabeležili dobre rezultate, kar so pohvalili tudi visoki predstavniki zveze NATO in Evropske unije. »Vendar pa bolj kot pohvala tistih, ki ocenjujejo od daleč, zaležejo pohvale tistih, ki so bili deležni vaše pomoči,« je dejal premier. Dodal je, da o uspešno izvedeni misiji pričajo številni podatki: da se je v tem času število konfliktov na območju, ki so ga pokrivali pripadniki in pripadnice Slovenske vojske, bistveno zmanjšalo, da so bili z njihovim delom zadovoljni pripadniki albanske in srbske narodnosti na Kosovu ter da so poleg vojaških dolžnosti opravljali tudi humanitarno in drugo delo.

 

Ko bo Evropa prevzemala vse več globalne odgovornosti, bo z evropskih tal vse več mirovnih misij odhajalo v druge dele sveta z nalogo vojaškega posredovanja in dokončne stabilizacije razmer na teh kriznih žariščih. Poklic vojaka in častnika evropskih nacionalnih armad bo zato postajal vse bolj kompleksen. Ne bodo namreč dovolj samo klasična vojaška znanja, ampak bo potrebno v usposabljanje vojakov ter v praktično delo na teh misijah vgraditi še marsikatere dodatne veščine in znanja.

 

Polkovnik Dobran Božič je predsedniku vlade Janezu Janši izročil slovensko zastavo, ki je visela v bazi na misiji »Joint Enterprise« na Kosovu (Foto: Bobo)

 

»Tako bo tudi pri nas,« je menil premier. To pa zahteva tudi drugačno vrednotenje tega poklica. Zato je bil sprejet nov zakon o službi v Slovenski vojski, ki bo poklicu vojaka in častnika v Sloveniji končno ustvaril mesto, kakršno mu gre. Hkrati pa bodo ti novi predpisi ustvarili tudi podlago za usmeritve, ki so potrebne, da bo slovenski vojak usposobljen za prave izzive, ki jih prinašajo prihodnja leta in ki jih terja nova vloga Slovenije znotraj Evropske unije in zveze NATO, kakor tudi vloga združene Evrope v globalnem svetu.

 

»Mir, stabilnost in blagostanje, ki so realnost na evropskih tleh, naj postanejo realnost tudi drugod po svetu,« je prepričan predsednik vlade. Kljub temu, da je Slovenska vojska prvenstveno namenjena za obrambo Republike Slovenije, pa je v teh novih razmerah, poleg humanitarne dejavnosti, potrebno reagirati tudi izven meja lastne domovine, da nevarnost ne pride bližje. »Tu ste se izkazali tudi vi. Slovenije je na vaše delo ponosna,« je svoj govor zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 


Premier Janez Janša si je vzel čas tudi za klepet s pripadniki Slovenske vojske, ki so se vrnili s Kosova in njihovimi svojci (Foto: Bobo)

Nazaj na seznam
|
Na vrh