Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
09.09.2007
Premier Janez Janša: Opazni pozitivni premiki za slovensko manjšino v Italiji

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes pred uradnimi pogovori s predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Romanom Prodijem v Kobaridu srečal s predstavniki slovenske manjšine v Italiji, ki so člani Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu. Po pogovorih je poudaril, da so bili na tem področju doseženi pozitivni premiki in izrazil upanje, da bo italijanski predsednik Giorgio Napolitano čim prej podpisal ustrezen akt, s katerim bo zakon o zaščiti manjšine postal operativen.

 


(Foto: Bobo)

 

Slovenska manjšina v Italiji ima še kar nekaj odprtih težav, a se stvari pri uresničevanju zaščitnega zakona premikajo v optimistični smeri, je dejal premier. Na to kaže tudi potrjen predlog paritetnega odbora 32 občin v Furlaniji-Julijski krajini, kjer naj bi se izvajal zaščitni zakon za Slovence v Italiji. »Zakon se mora izvajati v celoti,« je odgovoril na vprašanje o namenih županov Gorice, Trsta in Čedada, ki naj bi zaščitni zakon izvajali le v predmestjih, kjer živijo Slovenci.

 

Sicer pa je predsednik vlade, ki je kot pozitiven signal označil nedavno ustanovitev dvojezične nižje srednje šole v Špetru v Beneški Sloveniji, napovedal, da se bo o težavah manjšin pogovarjal tudi na jutrišnjem uradnem srečanju s predsednikom italijanske vlade Romanom Prodijem. »Tako kot bo Slovenija v prihodnje skrbela za to, da bo standard zaščite italijanske manjšine na evropskem nivoju oziroma ga bo presegel, pričakujem tudi od sosedov, da bo država enako ravnala s slovensko manjšino,« je bil odločen premier Janez Janša.

 

Od leve proti desni: vinar Aleš Kristančič, italijanski premier Romano Prodi, Urška Bačovnik, Flavia Prodi in predsednik vlade Janez Janša (Foto: Bobo)

 

Sicer pa sta se predsednika obeh vlad pred jutrišnjimi uradnimi pogovori že popoldne sešla na neformalnem srečanju v Goriških Brdih in si kasneje skupaj ogledala še Kobariški muzej prve svetovne vojne.

 


(Foto: Bobo)

Nazaj na seznam
|
Na vrh