Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.09.2007
Slovenijo in Italijo povezujejo tesno sodelovanje in prijateljski odnosi

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji gostil predsednika Sveta ministrov Italijanske republike Romana Prodija, ki se je ob tej priložnosti srečal tudi s predsednikom Državnega zbora RS Francetom Cukjatijem in predstavniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji.


(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)


Premier Janez Janša je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, da do tokratnega obiska, ki je tudi prvi uradni obisk italijanskega predsednika vlade v Sloveniji nasploh, prihaja v času, ko se Slovenija pripravlja na predsedovanje Evropski uniji. Izkušnje Italije, ki je povezavi predsedovala že večkrat in je tudi ena izmed njenih ustanovnih članic, so namreč še posebej dragocene. »Tudi med tem obiskom sva izmenjala veliko pogledov na to, kateri so ključni izzivi, ki čakajo Slovenijo in Evropo v prvi polovici naslednjega leta, ko bo Slovenija predsedovala Evropskemu svetu,« je dejal slovenski premier.


(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)


V zvezi z dvostranskimi odnosi med državama sta predsednik vlade Janez Janša in njegov italijanski gost nadaljevala dosedanji intenzivni dialog, ki se je še posebej okrepil v letošnjem letu. Veliko pozornosti je bilo namenjene gospodarskemu sodelovanju med obema državama, saj je Italija za Slovenijo drugi največji trgovinski partner. V letu 2006 je blagovna menjava med državama znašala več kot 5,5 mrld evrov. »Blagovna menjava postaja čedalje bolj uravnotežena, zelo razveseljiv pa je tudi trend. V lanskem letu se je, v primerjavi z letom 2005, povečala za preko 15%,« je dejal premier Janez Janša ter ob tem posebej izpostavil v letošnjem letu odprto slovensko gospodarsko predstavništvo v Milanu, ki bo še olajšalo stike med gospodarstveniki.

 

Sogovornika sta se dotaknila tudi položaja obeh manjšin. Predsednik slovenske vlade je pozitivno ocenil napredek, ki je bil storjen v zadnjem času, še zlasti s potrditvijo seznama dvaintridesetih občin, kjer se bo izvajal t.i. Zaščitni zakon za slovensko manjšino, s strani italijanske vlade ter ustanovitvijo nižje srednje dvojezične šole v Špetru. V zvezi s položajem italijanske manjšine v Sloveniji pa je premier Janez Janša poudaril, da je bil ob oblikovanju pokrajinske zakonodaje v Sloveniji dosežen politični konsenz, da se tudi v tej zakonodaji italijanski manjšini, poleg neposrednega predstavništva, zagotovi uresničevanje vseh tistih manjšinskih pravic, ki se lahko uresničujejo na pokrajinski ravni.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)


Pogovori med slovensko in italijansko stranjo so potekali tudi o prihodnjem sodelovanju pri pomembnih vprašanjih prometa in energetike. »Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo so se odprle možnosti, da se številne transportne poti skrajšajo, da se skrajšajo tudi poti energentov - in v to smer bo s številnimi konkretnimi projekti, ki jih bomo uresničevali v prihodnje, potekalo tudi naše sodelovanje,« je dejal slovenski premier.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)


Predsednik vlade Janez Janša in predsednik sveta ministrov Romano Prodi sta soglašala, da imata tako Slovenija kot Italija v odnosu do regije Zahodnega Balkana dodatno odgovornost. »Z veseljem ugotavljam, da imava zelo podobne poglede na to, kako stvari reševati v prihodnje - s ciljem, da bo uresničen Solunski proces, ki na koncu državam Zahodnega Balkana zagotavlja polnopravno članstvo v Evropski uniji,« je poudaril premier Janez Janša.

Nazaj na seznam
|
Na vrh