Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.09.2007
Premier Janez Janša: Razmere v Železnikih so sedaj veliko bolj optimistične, solidarnostni odziv v Sloveniji pa je izjemen

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes znova mudil v Železnikih, obiskal pa je tudi Zali Log, kjer so ga župan Mihael Prevc, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Miran Bogataj ter predstavniki Slovenske vojske in policije seznanili s potekom sanacije razmer po torkovem katastrofalnem neurju.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

»Razmere so sedaj veliko bolj optimistične, saj so stvari dobro zastavljene,« je dejal premier in pohvalil solidarnostni odziv. Zahvalil se je gasilcem, vojakom, drugim reševalnim službam in vsem prostovoljcem, ki so v Železnike prihiteli od drugod in izdatno pripomogli k temu, da bodo posledice sanirane in odpravljene, prometnice očiščene ter da se bodo ljudje lahko v realnem času vrnili na svoje domove.

 

»Solidarnostni odziv v Sloveniji je v teh dneh izjemen. Velja pohvaliti vse organizatorje različnih prireditev, še posebej RTV Slovenija in Radio Ognjišče, ker sta včeraj zbrala velika sredstva. Prav tako pa tudi obe krovni humanitarni organizaciji in druge dobrodelne fundacije, občine, podjetja ter društva.« Denarna pomoč prizadetim prihaja, zato je premier poudaril, da se morajo sedaj občina Železniki ter drugi pristojni organizirati tako, da bo pomoč čim prej prišla do tistih, ki so jo najbolj potrebni, vsi postopki pa morajo biti transparentni.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Skupna škoda bo, po besedah predsednika vlade, zanesljivo presegla 200 milijonov evrov. Največja je na prometnicah, vodotokih in objektih. K temu pa je potrebno prišteti še nastalo škodo na opremi v objektih, katere skupni znesek bo znan šele po njenem popisu, ter tudi poslovno škodo zaradi izpada proizvodnje v podjetjih.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Slovenija je s prvo okvirno oceno škode presegla mejo, ki omogoča kandidiranje za sredstva iz evropskega solidarnostnega sklada, obstajajo pa tudi realne možnosti za njihovo pridobitev, je menil premier. Vlada v tem trenutku vodi ustrezne postopke, da bo prošnja pravočasno poslana v Bruselj. Ta sredstva bodo prvenstveno namenjena sanaciji prometnic, infrastrukture in urejanju vodotokov, tudi v preventivnem smislu, da bi se tako preprečile nadaljnje poplave. S temi sredstvi bo mogoče financirati tudi trajno sanacijo ceste Železniki – Davča, ki naj bi bila sicer zasilno prevozna v roku meseca dni.

 

Predsednik vlade Janez Janša je ob tej priložnosti v Železnikih in Zalem Logu obiskal tudi nekatere, v ujmi najbolj prizadete, družine.

Nazaj na seznam
|
Na vrh