Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.09.2007
Premier Janez Janša: V boju proti negativnim posledicam klimatskih sprememb ne more biti nihče izvzet

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki se bo jutri v New Yorku udeležil otvoritvenega dela splošne razprave na 62. zasedanju Generalne skupščine OZN, se je danes v palači Združenih narodov udeležil visokega srečanja o podnebnih spremembah pod naslovom »Prihodnost je v naših rokah: Soočanje z izzivom vodenja na področju podnebnih sprememb«, ki ga je sklical generalni sekretar OZN Ban Ki-moon. Slovenska udeležba na tokratnem srečanju je še posebej pomembna, saj bodo podnebne spremembe v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji visoko na dnevnem redu tako znotraj Unije kot tudi na globalni ravni.


(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 


Slovenski premier je v dopoldanskem delu, skupaj s predsednikom Vzhodnega Timorja, Nobelovim nagrajencem za mir Joséjem Manuelom Ramos-Horto, sopredsedoval zasedanju o vlogi tehnologije pri soočanju s podnebnimi spremembami. »Tehnologija je povzročila večino teh sprememb in tehnologija je tudi rešitev,« je dejal predsednik vlade, ki se je ob tem zavzel tudi za globalno usklajeno delovanje pri izmenjavi tehnoloških dosežkov, inovacij in patentov.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

V popoldanskem delu, kjer je beseda tekla o prilagajanju na podnebne spremembe, pa je slovenski premier Janez Janša nastopil tako v imenu Evropske unije kot v imenu Slovenije. Ob tej priložnosti se je dotaknil tudi nedavne naravne ujme, ki je prizadela Slovenijo. »To kaže na to, da prav noben del planeta ni varen pred negativnimi učinki klimatskih sprememb. Le to pomeni, da ni nikogar, ki bi bil lahko izvzet iz te skupne akcije,« je dajal premier. Predsednik vlade se je ob tem tudi zavzel, da morajo biti bremena omenjene skupne akcije pravično porazdeljena. »Tisti, ki so bolj prispevali k tem klimatskim spremembam imajo večje možnosti, da sodelujejo v boju proti njihovim negativnim učinkom. Brez sodelovanja najbolj razvitih držav resnega uspeha v realnem času ni mogoče pričakovati.« Uvodne besede generalnega sekretarja OZN Ban Ki-moona na današnjem zasedanju kažejo, da je to tudi večinsko prepričanje. »Upam, da bo ta konferenca prispevala k temu, da se naredi učinkovit okvir »post-kyotskega« globalnega pristopa k učinkovitim zavezam. Evropska unija je z zavezami, ki smo jih sprejeli na Evropskem svetu marca letos, pokazala dobro pot, kar ji priznavajo tudi druge države,« je še dejal premier.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša se je v okviru današnjega srečanja udeležil tudi delovnega kosila Konvencije ZN za podnebne spremembe, ki so ga gostili predsednik Indonezije, predsednik Republike Poljske, predsednik Vlade Kraljevine Danske ter minister za okolje in naravne vire Kenije.

 

Govor predsednika Vlade RS (ang.)

Nazaj na seznam
|
Na vrh