Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
25.09.2007
Premier Janez Janša na otvoritvi splošne razprave 62. zasedanja Generalne skupščine OZN

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v New Yorku udeležil uvodnega dela splošne razprave na 62. zasedanju Generalne skupščine OZN, ki se je začelo s jutranjim sprejemom, katerega je za vodje delegacij priredil generalni sekretar OZN Ban Ki-moon. V nadaljevanju se je premier Janez Janša ob robu zasedanja srečal tudi z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrejem Mousso ter s predsednikom Vlade Turčije Recepom Tayyipom Erdoganom.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Osrednja pozornost na srečanju z generalnim sekretarjem Arabske lige je bila namenjena aktualnemu dogajanju na Bližnjem vzhodu. Sogovornika sta izmenjala poglede na možnosti za uspeh mednarodne konference, ki bo na pobudo ZDA novembra letos potekala v Washingtonu. Soglašala sta, da je uspeh le te pomemben za krepitev zmernih sil med palestinskim prebivalstvom. Spregovorila sta tudi o Zahodnem Balkanu, zlasti o Kosovu. V zvezi s slednjim je slovenski premier predstavil slovenske poglede na vpliv, ki ga ima omenjeno vprašanje na dinamiko celotne regije.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrejem Mousso (Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Srečanje slovenskega in turškega predsednika vlade je bilo namenjeno predvsem dvostranskemu sodelovanju in vprašanjem, povezanim z Evropsko unijo. Premier Janez Janša je turškemu premierju uvodoma čestital za dosežen volilni rezultat na julijskih volitvah. Sogovornika sta pozitivno ocenila dvostranske odnose, še zlasti dobre trende na področju gospodarskega sodelovanja. Slednji naj bi se v prihodnje še okrepili, saj bo slovenski premier z močno gospodarsko delegacijo v drugi polovici novembra tudi uradno obiskal Turčijo. Za omenjeni obisk je med slovenskimi gospodarstveniki prisotno veliko zanimanje, je ob tem še dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Predsednik vlade Janez Janša in turški predsednik vlade Tayyip Erdogan (Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Pogovor slovenskega premierja s turškim kolegom je bil namenjen tudi pripravam na slovensko predsedovanje Evropski uniji. Strinjala sta se, da bo sodelovanje med državama v tem času še posebej intenzivno. Slovenija ob tem pričakuje, da bo, po utrditvi notranjepolitične situacije v državi, v ospredje ponovno prišlo nadaljevanje procesa približevanja te države evropskim integracijam. Zato bo, po mnenju predsednika slovenske vlade, za nadaljevanje pogovorov osrednjega pomena vprašanje Cipra. Premier Erdogan se je tudi zahvalil za dosledno podporo širitvi Evropske unije s strani Slovenije. Predsednik vlade Janez Janša je ob tem dejal, da je v Sloveniji javnomnenjska podpora včlanitvi Turčije v povezavo najvišja med vsemi državami članicami. Vzdušje v Evropi, še zlasti po uspehu junijskega Evropskega sveta in ponovnem zagonu razprave o novi ustavni pogodbi, je tudi glede širitve znova bolj optimistično, je še dodal predsednik slovenske vlade. Prav tako sta sogovornika izmenjala tudi poglede na proces stabilizacije Zahodnega Balkana, še posebej v povezavi z približevanjem držav regije evro-atlantskim integracijam.

 

Predsednik vlade Janez Janša je na srečanju s predstavniki medijev komentiral tudi nekatera aktualna mednarodna vprašanja. V zvezi z današnjo odločitvijo Varnostnega sveta OZN, da v Čad in Srednjeafriško republiko - za preprečitev prelivanja krize iz sudanske pokrajine Darfur - napoti mirovne sile, je povedal, da je Slovenija že pred meseci izrazila načelno pripravljenost za sodelovanje v mirovnih silah v Afriki, vendar pa se pri tem sooča z omejenimi zmogljivostmi. »Trenutno smo na vrhu lestvice držav po pripadnikih mirovnih sil glede na število prebivalcev. Še zlasti zaradi zelo verjetne potrebe po povečanju števila mirovnih sil na Kosovu v prihodnjih mesecih, Slovenija v Afriki z večjim številom ne more sodelovati. To pa ne pomeni, da ne bomo prisotni," je dejal premier. V zvezi z Iranom pa je poudaril, da se Slovenija zavzema za mirno rešitev, vendar pa, po njegovi oceni, v bližnji prihodnosti ni pričakovati razpleta vprašanja v zvezi z iranskim jedrskim programom.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša se je v večernem delu programa današnjega dne udeležil še tradicionalnega sprejema, ki ga  za vodje delegacij prireja predsednik ZDA George W. Bush s soprogo, kasneje pa še delovne večerje, ki jo je gostil generalni sekretar OZN Ban Ki-moon.

 

V sredo se bo premier Janez Janša ločeno sestal še predsednikom Republike Srbije Borisom Tadićem in predsednikom Vlade Republike Črne gore Željkom Šturanovićem. Ena izmed osrednjih tem obeh pogovorov bo tudi vsebina pisma, ki ga je predsednik slovenske vlade v teh dneh pisal predsednikom držav in vlad držav članic Evropske unije ter Evropski komisiji. »V pismu gre za opozorila, da bi bilo potrebno probleme na Zahodnem Balkanu reševati po nekem logičnem vrstnem redu in na ta način preprečiti, da bi se na problem bodočega statusa Kosova vezala še nekatera druga nerešena vprašanja, ki bi jih bilo mogoče rešiti prej,” je pred jutrišnjim srečanjem pojasnil premier ter dodal, da je pomembno ne le kaj bo Evropska unija storila, temveč tudi kdaj bo to storila. Po njegovih besedah bo prav vprašanje Zahodnega Balkana eden izmed trših orehov, s katerimi se bo Slovenija ukvarjala v času svojega predsedovanja Evropski uniji, saj je malo verjetno, da bo od objave poročila o Kosovu pa do konca leta mogoče rešiti vsa s tem povezana odprta vprašanja. »Slovenija se tako zelo intenzivno pripravlja, da bo v prvi polovici naslednjega leta tudi sama reševala ta vprašanja.«

Nazaj na seznam
|
Na vrh