Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
26.09.2007
Premier Janez Janša na srečanju s slovensko skupnostjo v New Yorku

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki se mudi na zasedanju Generalne skupščine OZN, se je danes v New Yorku srečal tudi s predstavniki tamkajšnje slovenske skupnosti. Ob tej priložnosti je v cerkvi Svetega Cirila na Manhattnu potekal krajši kulturni program.


(Foto: Tina Kosec/Bobo)


Premier Janez Janša je v svojem nagovoru spomnil na vlogo newyorške in okoliške slovenske skupnosti v času osamosvajanja Slovenije, ki je bila v takratnih težkih trenutkih zelo aktivna v prizadevanjih za mednarodno priznanje naše države. »Slovenija vam je bila takrat izredno hvaležna. Hvaležna vam je tudi danes. V imenu slovenske vlade vam izrekam iskreno zahvalo,« je dejal. »Slovenija se vse bolj zaveda bogastva, ki ga predstavljate rojaki – vsi, ki čutite slovenske korenine po svetu. Zato je slovenski parlament lansko leto končno sprejel zakon o Slovencih po svetu,« je povedal predsednik slovenske vlade ter dodal, da je bila s tem zakonom ustvarjena vez med vsemi, ki živijo po svetu in domovino.


 

Premier Janez Janša si je ogledal center, ki je posvečen spominu na tragične dogodke septembra 2001 (Foto: Tina Kosec/Bobo)


Premier Janez Janša je danes obiskal tudi kraj, kjer sta nekoč stali stolpnici – »dvojčka«, ki sta bila 11.9.2001 uničeni v terorističnem napadu na ZDA. Ogledal si je tudi center, ki je posvečen spominu na tragične dogodke septembra leta 2001, ter se vpisal v spominsko knjigo. Ob tej priložnosti je premier dejal, da je 11. september 2001 dan, ki je spremenil pogled sveta na vprašanje vojne in miru. »Čutimo z bolečino vseh, ki so tu izgubili svoje najbližje. Delamo vse, kar je v naši moči, da se nikjer nikoli kaj takega ne bi več povrnilo,« je izpostavil premier.

Nazaj na seznam
|
Na vrh