Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.09.2007
Premier Janez Janša nastopil na 62. zasedanju Generalne skupščine OZN

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je v okviru priprav na predsedovanje Evropski uniji nastopil na 62. zasedanju Generalne skupščine OZN. V svojem govoru je  poudaril, da bo Slovenija v prvi polovici naslednjega leta tudi v OZN in drugih multilateralnih forumih pomagala zagotoviti enoten glas Evropske unije. Prednostne naloge v tem času bodo okoljska problematika, širitev Evropske unije na Zahodni Balkan, medkulturni dialog, človekove pravice ter ohranjanje miru in varnosti.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Izziv svetovne skupnosti danes je, po besedah predsednika vlade, človekov vpliv na okolje. Slovenija pri iskanju rešitev stavi na regionalni pristop. »Skupni pristop je nujen zaradi razsežnosti podnebnih sprememb, tudi zaradi svetovne varnosti in stabilnosti. Rešitve po meri pa morajo zagotoviti prostor za uresničevanje razvojnih potencialov,« je dejal premier in dodal, da je Evropska unija dokazala, da je voljna in sposobna prevzeti pobudo pri reševanju globalnih problemov.

 

Po mnenju predsednika vlade je vloga Združenih narodov pri ohranjanju miru in varnosti nenadomestljiva. V okviru mandata Varnostnega sveta Združenih narodov pri krepitvi miru in stabilnosti v jugovzhodni Evropi, Afganistanu, Libanonu in v Iraku sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske. Premier je poudaril, da le ustvarjanje enakih priložnosti in solidarnost s prikrajšanimi narodi zagotavljata naložbo v trajnostni mir.

 

Slovenija, po besedah premiera, pripisuje velik pomen konceptu človekove varnosti, ki združuje temeljne vrednote organizacije ZN: razvoj, varnost in človekove pravice. »Posebno pozornost namenjamo otrokom. Najmlajše žrtve nasilja, revščine in smrtonosnih pandemij so tudi najbolj nemočne.«  Na pobudo Slovenije sta bila tako ustanovljena Mednarodni sklad za razminiranje in pomoč žrtvam min ter ustanova Skupaj, ki skrbi za psihosocialno blaginjo otrok v družbah, ki so jih prizadele vojne. Slovenija pa želi dejavno prispevati tudi h krepitvi zavesti o nujnosti miroljubnega sobivanja različnih kultur in svetovnih nazorov. Predsednik vlade Janez Janša je izrazil upanje, da bo čim prej zaživela Evrosredozemska univerza, s pomočjo katere bo medkulturni dialog še intenzivnejši.

 

Premier je na koncu pritrdil besedam enega glavnih graditeljev Združenih narodov Franklina Delana Roosevelta, ki je rojstvo svetovne organizacije pospremil z napovedjo, da bodo spremembe nujna stalnica njenega razvoja. »Drži, Združeni narodi se še vedno oblikujejo. V to naše skupno, nikoli dokončano delo so položeni veliki upi vsega človeštva. Zato želim, da bi bilo 62. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov uspešno,« je zaključil.

 

Govor predsednika Vlade RS 

Nazaj na seznam
|
Na vrh