Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
01.10.2007
Premier v državnem zboru obrazložil kandidaturo Mojce Kucler Dolinar za novo ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo

Državni zbor Republike Slovenije je na današnji 31. redni seji na predlog predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše potrdil Mojco Kucler Dolinar za novo ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.


Premier je v predhodni predstavitvi predlagane kandidatke poudaril, da je Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo zadolženo za nekatere pomembne nacionalne prioritete iz Lizbonske strategije in Strategije razvoja Slovenije. Odgovorno pa je tudi za uresničevanje bolonjskih smernic in drugih strateških dokumentov, ki v ospredje postavljajo pomen znanja, izobraževanja, raziskav in inovacij. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je tudi nosilec ali sonosilec nekaterih pomembnih projektov iz Resolucije o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023. Zato bo največji izziv nove ministrice uspešno ustvarjanje in nemoten pretok znanja od izobraževalnih preko raziskovanih institucij do gospodarskih subjektov in posledično opredmetene dodane vrednosti na konkurenčnost na svetovnem trgu. »Od kandidatke za ministrico pričakujem, da bo vzpostavila odprt in učinkovit dialog z vsemi partnerji, ki nastopajo v visokošolskem in raziskovalnem prostoru, od teh partnerjev pa, da se bodo pogovarjali in pogajali bolj verodostojno ter da bo dana beseda držala,« je dejal premier.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Po besedah predsednika vlade je pred kandidatko zelo širok spekter delovnih nalog, s katerimi se bo soočila v zelo kratkem času. Čez tri mesece bo Slovenija predsedovala Evropski uniji, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa bo moralo voditi in spremljati dosjeje iz pristojnosti štirih evropskih komisarjev. Premier pri tem računa na kandidatkino poznavanje delovanja evropskih institucij, evropskih ciljev Slovenije in tudi skupnih evropskih prioritet. »Prav gotovo je poznavanje delovanja državne uprave ena izmed prednosti kandidatke, ki bo pripomogla k temu, da bo lahko hitro vstopila v vodenje projektov s področja odgovornosti ministrstva in predvsem uspešno zaključila tiste, ki so predvideni v programu dela vlade do konca tega mandata,« je prepričan premier.

 

Pri vodenju ministrstva bo Mojci Kucler Dolinar koristilo tudi pravno znanje, saj ministrstvo izvaja številne razpise in vodi pomembne nacionalne projekte, kjer je poznavanje pravnih postopkov in zakonodaje nujno potrebno. Med ministricami in ministri v Evropski uniji bo tako kandidatka deveta pravnica, saj ima osem njenih kolegic in kolegov pravno izobrazbo.

 

Predsednik vlade Janez Janša verjame, da bo kandidatka za ministrico Mojca Kucler Dolinar, na  podlagi rezultatov njenega dosedanjega dela in pozitivne predstavitve na matičnem parlamentarnem odboru, uspešna pri vodenju Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Nazaj na seznam
|
Na vrh