Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
02.10.2007
Premier Janez Janša: Socialni sporazum je odraz zrelosti in učinkovitosti socialnega dialoga

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil slovesnega podpisa Socialnega sporazuma za obdobje 2007-2009, ki ga je s strani Vlade Republike Slovenije podpisala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

V svojem nagovoru ob tej priložnosti je slovenski premier dejal, da danes podpisani socialni sporazum tvori najširši okvir družbenega razvoja za prihodnji dve leti. Obveznosti, ki jih sporazum nalaga vladi, predstavljajo dve tretjini vseh zavez. »Vendar pa to podpisujemo s polno zavestjo in z namenom, da bo dana in podpisana beseda držala,« je dejal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da je najtežja zaveza, ki jo sporazum nalaga vladi, zmanjšanje javne porabe. »S proračunskimi dokumenti, pred dnevi poslanimi v državni zbor, bo ta zaveza izpolnjena,« je dejal.

 

Predsednik vlade je še poudaril, da gospodarska rast in povečanje zaposlenosti prispevata k zmanjšanju izdatkov za kritje izgub pokojninske blagajne. »Leto 2008 bo prvo leto v zgodovini samostojne države, ko se bodo ti izdatki znatno zmanjšali. Enak trend pričakujemo tudi v letu 2009.« Hkrati se je v Sloveniji v lanskem letu povečalo število prebivalstva in rojstev. To ugodnejše okolje je, po mnenju premierja, pomembno tudi za vprašanje plačne politike, ki mora uspešno odgovoriti na inflacijske probleme ter hkrati ohraniti ugodno makroekonomsko okolje za nadaljnjo gospodarsko rast in razvoj.

 

Premier je dejal, da je podpis socialnega sporazuma odraz zrelosti in učinkovitosti socialnega dialoga v Sloveniji. »Vesel sem, da Slovenija dobiva dokument, ki je rezultat socialnega dialoga in sporazumevanja in na podlagi katerega bomo že doseženo lahko uspešno nagradili. Končni rezultat je dober in mislim, da je to vaša skupna zmaga.«


      Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh