Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.10.2007
Premier Janez Janša z vladno ekipo zaključil ponovni delovni obisk na Koroškem

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je, skupaj z ministri, državnimi sekretarji ter drugimi visokimi vladnimi predstavniki, po dveh letih ponovno obiskal Koroško. Tokratna srečanja so bila načrtovana predvsem s ciljem ugotoviti kaj od dogovorjenega izpred dveh let se je v tem času uresničilo in kako poteka uresničevanje tistih projektov, ki za realizacijo zahtevajo daljše časovno obdobje. Vlada je na dopoldanskem delovnem posvetu posebno pozornost posvetila tudi ugotavljanju novih razvojnih premikov in priložnosti v Koroški regiji.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Sicer pa je premier Janez Janša v dopoldanskem delu vladnega obiska obiskal podjetje Abrasiv Muta, ki proizvaja visokoogljične, termično obdelane in nerjavne jeklene abrazive, ki se uporabljajo za peskanje v turbinsko peskalnih strojih. Vodstvo podjetja mu je predstavilo podjetje in cilj, da tudi v prihodnjem letu nadaljujejo z rastjo proizvodnje in poslovanja, povečali pa naj bi tudi število zaposlenih. Podjetje namreč dokončuje več milijonov vredno investicijo, s katero bo močno povečalo svoje proizvodne kapacitete. Premier jim je čestital za dobro poslovanje, govorili pa so tudi o srednje in dolgoročnih načrtih Slovenije na energetskem področju. Predsednik vlade je poudaril, da so cilji energetske politike v Sloveniji združeni v tri stebre trajnostnega razvoja, ki opredeljujejo zanesljivost oskrbe z energijo, konkurenčnost energetske oskrbe ter vplive ravnanja na okolje. Izmenjali pa so tudi stališče do prometnih povezav Koroške z osrednjo Slovenijo in izgradnjo severnega kraka tretje razvojne osi.

 

Predsednik vlade Janez Janša je vtise iz tokratnega obiska na Koroškem strnil na novinarski konferenci v Dravogradu, kjer je poudaril, da je regija v zadnjih dveh letih napredovala, saj je zmanjšala zaostanek za slovenskim povprečjem. V tem trenutku Koroška po seštevku različnih razvojnih kazalcev za nacionalnim povprečjem zaostaja za približno 10 %, vendar pa se bo omenjeni zaostanek, po prepričanju premierja Janeza Janše, še zmanjšal, ko bodo k temu dodani še vsi podatki za lansko leto in bo ocenjeno tudi letošnje leto.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Dejal je, da je regija nadpovprečno izvozno usmerjena, saj na tem področju zaseda drugo mesto med vsemi dvanajstimi slovenskimi regijami. Prav tako je za Koroško značilna nadpovprečna gospodarnost poslovanja ter donosnost kapitala in sredstev. »V letih 2005 in 2006 se je število gospodarskih družb povečalo za 5%. Hkrati se je brezposelnost v regiji zmanjšala za 32%, kar je eden najboljših rezultatov v Sloveniji na sploh,« je dejal premier Janez Janša. Kot problem pa je izpostavil pomanjkanje delovne sile določenih profilov. »Tudi za prihodnje obdobje - glede na investicije, ki so v teku - je obet hitrejšega zaposlovanja realen,« je še dejal premier.

 

V okviru Resolucije o nacionalnih razvojnih projektih sta v tej regiji locirana dva. Gospodarsko središče Noordung je projekt v skupni investicijski vrednosti 100 mio € in vključuje centre v Slovenj Gradcu, Dravogradu, Ravnah na Koroškem in Radljah ob Dravi, Le temu bo dodana mreža podjetniških inkubatorjev, tehnološki park, visokošolsko središče v Slovenj Gradcu ter tehnološki center v poslovni coni Otiški vrh II. Začetek izvedbe posameznih delov omenjenega projekta je, po besedah predsednika vlade, predviden konec prihodnjega leta. »Z dokončanjem projekta Noordung bo na Koroško pripeljano okrog 1000 novih delovnih mest, predvsem z visoko dodano vrednostjo,« je dejal.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Drugi projekt iz omenjene Resolucije je izgradnja najbolj severnega kraka Tretje razvojne osi. »Smo pred tem, da se začne ključna faza odločanja kje bo potekala trasa te ceste,« je dejal slovenski premier in pojasnil, da bo 23. oktobra 2007 občinam koroške regije predstavljen predlog po presoji stroke najustreznejše variante. »Nastopil bo čas, ki ga bo moralo oblikovati predvsem lokalno okolje in čimbolj uskladiti različne poglede na to kje naj bi trasa potekala,« je dejal premier in poudaril, da je od časa, ki bo potreben za to fazo, v veliki meri odvisno tudi to, kdaj bo začeta realizacija tega projekta. »Vlada pa ne bo postavljala kot pogoj dokončno uskladitev celotne trase za pripravo državnega lokacijskega načrta, ampak bomo potem, ko bo usklajen en smiselni del trase, verjetno šli v pripravo načrta za tisti del. Tako bomo skrajšali čas do izgradnje,« je še zagotovil.

 

Povedal je tudi, da je za obdobje naslednje finančne perspektive 2007-2013 regionalnim vzpodbudam za Koroško na področju kohezijske politike - predvsem za krepitev regionalnih razvojnih potencialov - namenjenih 28 mio €, kar je na prebivalca precej več od slovenskega povprečja. »Izkoriščam to tiskovno konferenco za javni apel občinam, da čim prej evidentirajo projekte, jih čim bolj regionalno uskladijo in z njimi čim prej konkurirajo. Gre za znatna sredstva, s katerimi se lahko bistveno pospeši razvoj. Vse, kar je treba za to narediti, je dobra priprava projektov za smiselne investicije,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

Kot eden izmed zelo izpostavljenih problemov izpred dveh let, je bila finančna podhranjenost občin. Vlada je v tem času predlagala, državni zbor pa sprejel nov zakon o financiranju občin. »Na podlagi novega zakona o financiranju občin na letni ravni vseh dvanajstih koroških občin dobi bistveno več sredstev - v seštevku za 16 %. Ta sredstva so bistveno okrepila investicijski potencial občinskih proračunov na Koroškem,« je povedal predsednik slovenske vlade.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša se je dotaknil tudi vprašanja ustanovitve pokrajin. Enotna Koroška pokrajina, ki bi obsegala območje dvanajstih občin z 74.000 prebivalci, bi po sedanjem zakonskem predlogu za opravljanje tekočih nalog iz državnega proračuna dobila 32,6 mio € za razvojne naloge pa še dodatnih skoraj 7 mio €. »To so znatna sredstva, s katerimi bo lahko pokrajina, po našem prepričanju, bistveno bolj učinkovito reševala nekatere razvojne probleme in prispevala k temu, da bo razvoj hitrejši,« je dejal predsednik vlade.

 

Pozno popoldne se je premier z ministri v Mežici sešel še na srečanju z župani, gospodarstveniki, poslanci, državnimi svetniki ter drugimi nosilci razvoja s Koroške, kjer so govorili o razvojnih perspektivah in priložnostih tega konca Slovenije. Predstavniki koroškega političnega, gospodarskega in družbenega življenja so tokratni vladni obisk ocenili kot uspešen in produktiven. Kot so menili, je vlada skorajda v celoti uresničila obljube, ki jih je dala ob prvem obisku pred dvema letoma. Po njihovih besedah je Koroška zadovoljna z aktualnim predlogom pokrajinske zakonodaje, izrazili pa so tudi zadovoljstvo, ker je vlada podprla program sanacije posledic dolgoletnega onesnaževanja zgornje Mežiške doline.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Ob zaključku dvodnevnega obiska na Koroškem se je vladna ekipa v Slovenj Gradcu pomerila še v dobrodelni nogometni tekmi z ekipo gospodarstvenikov in politikov iz tega območja. Zmagala je ekipa Vlade RS, ki je domačine ugnala z rezultatom 6:4.


Že prejšnji dan je predsednik vlade Janez Janša obiskal podjetje Nieros Metal iz Slovenj Gradca. (več o dogodku)


 

      Izjava predsednika Vlade RS za medije

Nazaj na seznam
|
Na vrh