Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.10.2007
Premier Janez Janša z managerji: Stanje slovenskega gospodarstva je dobro

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Ljubljani udeležil konference Vrh slovenskega gospodarstva, na kateri je več kot 400 najvidnejših slovenskih gospodarstvenikov in managerjev govorilo o ključnih vprašanjih razvoja slovenskega gospodarstva. Strinjali so se, da je stanje slovenskega gospodarstva dobro, mora pa ostati vzdržno.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Po besedah premierja Janeza Janše imajo ambiciozni cilji, ki si jih je zastavila vlada, realno podlago. Vendar pa se soočamo tudi z različnimi objektivnimi in subjektivnimi preprekami, ki jih je treba znati premagovati. Podatki, ki jih je na srečanju predstavil premier, kažejo, da je slovenska gospodarska rast v zadnjih letih na stopnji zastavljene v Strategiji razvoja Slovenije in za kar nekaj odstotnih točk višja od gospodarske rasti v Evropi. »Slovenija bo s sedanjim tempom razvoja povprečje razvitosti Evropske unije dosegla prej, kot je zapisala v Strategiji razvoja Slovenije in prej kot smo pričakovali,« je bil optimističen predsednik vlade, hkrati pa je opozoril, da je povprečje razvitosti, ki ga dosegajo države članice evrskega območja, bolj oddaljen, vendar ne nedosegljiv cilj.

 

Lizbonska strategija je po njegovih besedah dala tako v Evropski uniji kot v Sloveniji rezultate, saj se gospodarska rast krepi, nova delovna mesta se kreirajo, brezposelnost se zmanjšuje. Slovenija bo kot predsedujoča Evropski uniji v prvi polovici leta 2008 poskušala oblikovati soglasje glede bolj ambicioznih lizbonskih ciljev, je napovedal premier in med pomembnimi dogodki v začetku prihodnjega leta izpostavil tudi povabilo za članstvo v OECD, kar bo po njegovih ocenah pomembno za nadaljnjo mednarodno prepoznavnost Slovenije.

 

Predsednik vlade Janez Janša je sicer med problemi, s katerimi se trenutno srečuje Slovenija in se jih vlada tudi zaveda, izpostavil inflacijo, s katero je sicer Slovenija že vstopila v območje evra. Po njegovih besedah so za sedanjo raven stopnje inflacije krivi predvsem zunanji dejavniki, nanjo pa v veliki meri vpliva tudi cena naftnih derivatov. Premier je še poudaril, da je sedanja prva vlada, ki je znižala davke in zato tudi ne predvideva njihovega povišanja. Vlada želi ustvarjati okolje, ki bo omogočalo nadaljnji gospodarski razvoj, hkrati pa zagotavljati tudi socialno državo in ustrezno stopnjo socialne pravičnosti.


  Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh