Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
17.10.2007
Premier Janez Janša: Skupno srečanje z madžarsko vlado je pomembna spodbuda medsebojnemu sodelovanju

Na pobudo predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Vlade Republike Madžarske Ferenca Gyurcsánya je danes v Lendavi in v Monoštru potekala skupna seja slovenske in madžarske vlade. Po srečanju sta predsednika obeh vlad soglašala, da predstavlja omenjeno skupno srečanje, prvo na tej ravni med državama, pomembno spodbudo za nadaljnji razvoj dvostranskih odnosov. Premier Janez Janša je ob tem poudaril, da, kljub že dosedanjemu intenzivnemu sodelovanju, obstaja med državama še veliko manevrskega prostora. Z namenom, da bi omenjeni prostor čim bolje izkoristili, je bilo ob tej priložnosti podpisanih petnajst meddržavnih sporazumov in drugih dvostranskih aktov.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Poseben pomen sta oba premierja pripisala dejstvu, da je bilo današnje srečanje organizirano na področju ob državni meji - v krajih, kjer že stoletja skupaj živijo in sodelujejo pripadniki obeh narodnih manjšin. Predsednika vlad sta se z njimi srečala pred samo sejo, le ti pa so na njej tudi sodelovali. Kljub nekaterim zgodovinskim preizkušnjam, pred katere je bilo v preteklosti postavljeno to sodelovanje, pa danes oba naroda uživata evropsko prihodnost v okoliščinah, ki so ugodne bolj kot kadarkoli doslej v zgodovini, je poudaril predsednik slovenske vlade Janez Janša. »Naša zaveza kot politikov je, da naredimo vse, da bodo ugodne okoliščine čim bolje izkoriščene - da bodo tudi pripadniki obeh narodnosti rasli, se razvijali, ščitili svoje pravice, utrjevali svojo narodnostno identiteto, ob pomoči tako matičnih držav kot tudi tistih držav, v katerih živijo,« je še dejal.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Slovenski premier je tudi izrazil zadovoljstvo nad dinamiko gospodarskega in drugega sodelovanja. Obseg trgovinske menjave med državama zadnja leta izjemno hitro narašča, saj je bila v lanskem letu tozadevna rast 20%, v letošnjem letu pa naj bi bila le ta okoli 30%. »To vse ustvarja realno podlago za to, da se blaginja v obeh državah povečuje in da znotraj te blaginje oboji dobro poskrbimo tudi za narodni skupnosti,« je poudaril premier Janez Janša. Tako bosta k intenziviranju gospodarskega sodelovanja prispevala tudi danes podpisana sporazuma o sodelovanju med gospodarskima zbornicama ter agencijama za tuje in investicije in podjetništvo.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premierja obeh držav sta v nadaljevanju pozdravila pripravljenost slovenskih in madžarskih univerz za tesnejše akademsko sodelovanje; tudi pri novem projektu Evromediteranske univerze. Predsednik slovenske vlade je ob tem izrazil zadovoljstvo, da pouk slovenščine na univerzi v Budimpešti poteka že drugo leto in tako prispeva k boljšemu medsebojnemu razumevanju in sodelovanju. Zgledno je tudi sodelovanje na znanstvenem in tehnološkem področju, saj je bilo od leta 1994 dalje realiziranih deset zasedanj skupnega slovensko-madžarskega znanstvenega odbora, v okviru sodelovanja na omenjenem področju pa je bilo izpeljanih več kot 150 različnih projektov. Prav tako bo na podlagi danes podpisanih sporazumov mogoče tesnejše sodelovanje na področju zdravstva ter javne uprave, kar bo prispevalo k hitrejšemu napredku in izboljšavi uslug za prebivalce obeh držav.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša in premier Ferenc Gyurcsány sta pozornost namenila tudi evropskim temam, saj si tako Slovenija kot tudi madžarska želita, da Evropa čim prej dobi nove institucionalne temelje, saj se bo tako lahko v prihodnje razvijala bistveno hitreje. »To bo izjemnega pomena predvsem za tiste, ki smo v Evropsko unijo stopili pred kratkim, pa tudi za manjše države, ki potrebujemo bolj jasno določena pravila igre,« je še dodal predsednik slovenske vlade.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Slovenski in madžarski predsednik vlade sta ob tej priložnosti tudi položila temeljni kamen za izgradnjo cestne povezave Gornji Senik – Verica. Slovenski premier je ob tem poudaril, da gre za simbolno dejanje, saj se bo v času dokončanja omenjenega projekta umaknila tudi vidna meja med Slovenijo in Madžarsko. »To je še posebnega pomena za tiste, ki že dolgo živite na tem prostoru, kjer v sožitju in sodelovanju prebivata dva naroda.«

 

Ob zaključku skupne seje slovenske in madžarske vlade je premier Janez Janša izrazil prepričanje, da je bila na tokratnem srečanju ustvarjena osnova, na podlagi katere bo ob letu lahko natančno preveriti uresničevanje dogovorjenega in sešteti rezultate.

 

      Govor predsednika Vlade RS na skupni seji

      Govor predsednika Vlade RS ob položitvi temeljnega kamna

      Izjava predsednika Vlade RS za medije

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh