Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
18.10.2007
Premier Janez Janša: Pričakujem pozitiven rezultat in pospešene ratifikacije naslednje leto

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se danes in jutri udeležuje neformalnega zasedanja Evropskega sveta v Lizboni. Razprave predsednikov držav in vlad članic povezave so osredotočene na iskanje soglasja glede Pogodbe o reformi. Na dnevnem redu je še razprava o prihodnosti Lizbonske strategije, mednarodni finančni stabilnosti ter prihodnosti mednarodnih sporazumov za boj proti podnebnim spremembam.

 

(Foto: EU/Bobo)

 

Pred uradnim začetkom neformalnega Evropskega sveta v Lizboni se je predsednik vlade Janez Janša udeležil Tripartitnega socialnega vrha. Osrednja tema tokratnega srečanja je bila posodobitev evropske socialne zaščite s poudarkom na prožni varnosti. Svoja stališča so predstavili predsedujoči Evropskemu svetu portugalski premier José Sócrates, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, evropski socialni partnerji ter premier Janez Janša kot prihodnji predsedujoči Svetu EU. V svojem govoru je poudaril predvsem pomen socialnega dialoga za učinkovito soočanje s prihodnjimi globalizacijskimi izzivi.

 

Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi za medije neposredno pred prvim delom zasedanja Evropskega sveta poudaril, da je bil najtežji del proces oblikovanja nove institucionalne podlage Evropske unije opravljen na junijskem zasedanju. »Zdaj je politični mandat Evropskega sveta prelit v pravni jezik in potrebno je samo držati zavezo, ki je bila sprejeta pred nekaj meseci. Jaz sem prepričan, da se bo to zgodilo.«

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

V zvezi z nekaterimi dodatnimi predlogi, ki so se pojavili v vmesnem času, je izrazil dvom, da bi kdor koli zaradi teh, sicer pomembnih, ampak zagotovo ne usodnih vprašanj, postavljal pod vprašaj uspeh celotne medvladne konference, ki mora potrditi osnutek reformne pogodbe. »Mislim, da bi bilo tveganje za kogarkoli preveliko. Še posebej zato, ker je po razpravah na junijskem Evropskem svetu prevladalo spoznanje, da je zdaj skrajni čas za korak naprej,« je dejal predsednik vlade Janez Janša ter dodal, da pričakuje pozitiven rezultat in pospešene ratifikacije naslednje leto.

 

  Govor predsednika Vlade RS na Tripartitnem socialnem vrhu

  Izjava predsednika Vlade RS za medije

Nazaj na seznam
|
Na vrh