Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.10.2007
Na uradnem obisku v Sloveniji bo predsednik norveške vlade

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše se bo 23. oktobra 2007 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudil predsednik Vlade Kraljevine Norveške Jens Stoltenberg. Namen obiska je nadaljnja krepitev dvostranskih odnosov in političnega dialoga med državama, predvsem v luči slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v prvi polovici leta 2008.

 

Predsednik Vlade Kraljevine Norveške Jens Stoltenberg se bo v okviru obiska pogovarjal s svojim gostiteljem, predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšo, sprejela pa ga bosta tudi predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek in predsednik Državnega zbora Republike Slovenije France Cukjati.

 

Glavne teme pogovorov bo dvostransko sodelovanje med državama, s poudarkom na interesu slovenske strani za krepitev gospodarskega sodelovanja, sodelovanje med državama v okviru Norveškega finančnega mehanizma, prednostne naloge Slovenije v času njenega predsedovanja Svetu EU, stališča do aktualnih evropskih tem, odnosi Norveške z Evropsko unijo, energetska politika, razmere na Zahodnem Balkanu ter ostale aktualne mednarodne teme.

 

Odnosi med Republiko Slovenijo in Kraljevino Norveško so dobri in prijateljski. Državi uspešno sodelujeta tako na bilateralni kot na multilateralni ravni. Posebej velja izpostaviti uspešno sodelovanje, ki poteka v okviru Norveškega finančnega mehanizma. Slovenija je namreč s članstvom v Evropskem gospodarskem prostoru pridobila tudi pravico koriščenja sredstev v okviru Norveškega finančnega mehanizma. Tako bo naša država iz tega naslova v obdobju 2004 – 2009 prejela okrog 12,5 mio € sredstev za projekte na področjih varstva okolja, spodbujanja trajnostnega razvoja, ohranjanja evropske kulturne dediščine, razvoja človeških virov, zdravstva in otroškega varstva, regionalne politike in čezmejnih dejavnosti, akademskih raziskav, izvajanja schengenskega pravnega reda in pravosodja ter tehnične pomoči.

 

Blagovna menjava med državama niha, predvsem zaradi uvoza nafte in naftnih derivatov. Izvoz na Norveško je v letu 2006 znašal 32,2 mio EUR in se je v primerjavi z letom poprej povečal za 21%, uvoz pa je v enakem obdobju znašal 8,7 mio EUR (leta 2005 12,2 mio EUR). Možnosti za izboljšanje in okrepitev sodelovanja z Norveško so na področju turizma in pri izvozu nekaterih slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov npr. vina.

 

Osrednja tema pogovorov bodo tudi priprave Slovenije na predsedovanje Svetu Evropske unije. Slovenska stran bo predstavila svoje prednostne naloge, med katerimi so prihodnost Evrope in institucionalni razvoj, širitev, Zahodni Balkan in sosedska politika, energetika in klimatske spremembe s poudarkom na varnostnem vidiku, medkulturni dialog in doseganje ciljev v skladu z Lizbonsko strategijo. Slovenija je zainteresirana za tesno sodelovanje z Norveško, ki sicer ni članica Evropske unije, vendar pa z njo tesno sodeluje prek sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru. Norveška se je pridružila tudi Schengenskemu sporazumu, poleg tega pa aktivno sodeluje pri ustvarjanju skupne evropske zunanje in varnostne politike.

 

Program obiska:

 

Torek, 23. oktober 2007

10:30

Prihod predsednika Vlade Kraljevine Norveške Jensa Stoltenberga pred Vlado RS, kjer ga pozdravi predsednik Vlade RS Janez Janša. 

  

Lokacija: Erjavčeva 17, Ljubljana

 

FOTOTERMIN!

 

10:45

Fototermin obeh predsednikov vlad.

 

Lokacija: Vlada Republike Slovenije, Modri salon, Gregorčičeva 20, Ljubljana

 

FOTOTERMIN!

 

10:50

Pogovori na štiri oči med obema predsednikoma vlad.

 

Lokacija: Vlada Republike Slovenije, Modri salon, Gregorčičeva 20, Ljubljana

 

FOTOTERMIN!

 

sledi

Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Kraljevine Norveške, ki ju vodita predsednika obeh vlad.

 

Lokacija: Vlada RS, soba 72, Gregorčičeva 20, Ljubljana

 

FOTOTERMIN!

 

12:10

Izjavi za medije predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Vlade Kraljevine Norveške Jensa Stoltenberga.

 

Lokacija: Tiskovno središče Vlade RS, Gregorčičeva 20, Ljubljana

 

Simultano prevajanje zagotovljeno.

 

14:15

Predsednika Vlade Kraljevine Norveške sprejme predsednik Državnega zbora Republike Slovenije France Cukjati.

 

Lokacija: Državni zbor RS, preddverje velike dvorane, Šubičeva 4, Ljubljana

 

Sledi vpis v Zlato knjigo gostov.

 

FOTOTERMIN!

 

sledi

Pogovor med predsednikom Državnega zbora RS Francetom Cukjatijem in predsednikom Vlade Kraljevine Norveške Jensom Stoltenbergom.

 

Lokacija: Državni zbor Republike Slovenije, Salon 112, Šubičeva 4, Ljubljana

 

15:00

Sprejem predsednika Vlade Kraljevine Norveške Jensa Stoltenberga pri predsedniku Republike Slovenije dr. Janezu Drnovšku.

 

Lokacija: Predsedniška palača, Zlati salon, Erjavčeva 17, Ljubljana

 

FOTOTERMIN!

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh