Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.10.2007
Premier Janez Janša: Slovenijo in Norveško povezujejo podobni pogledi na številnih področjih

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše se danes na uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednik Vlade Kraljevine Norveške Jens Stoltenberg. Premier Janez Janša je po srečanju izrazil zadovoljstvo, da je bil tokratni obisk dobra priložnost za izmenjavo pogledov in stališč o najbolj aktualnih zadevah, ki zadevajo tako bilateralno sodelovanje kot tudi odnos vlad obeh držav do širših vprašanj v regiji, Evropi in svetu.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik slovenske vlade je poudaril, da so odnosi med Slovenijo in Norveško dobri, saj med njima ni nobenih odprtih vprašanj. Državi okrepljeno sodelujeta tako v okviru Severnoatlantskega zavezništva ter Evropskega gospodarskega prostora, s 1. januarjem prihodnjega leta pa tudi v okviru schengenskega območja.

 

Tako blagovna menjava kot menjava storitev med državama se v zadnjih letih povečuje. Vendar pa, kot je na novinarski konferenci poudaril slovenski premier, vse možnosti še niso bile izkoriščene. »Bistveno boljše perspektive so pred nami, zlasti v turizmu, elektrogospodarstvu, pohištveni industriji in pri vzajemnih investicijah,« je še dejal ter dodal, da bo v kratkem za podpis med državama pripravljena konvencija o izogibanju dvojnega obdavčevanja. »Naslednje leto se predvideva vzpostavitev neposredne letalske povezave med Ljubljano in Oslom. Ta povezava bo okrepila tako turistične obiske iz obeh držav kot tudi gospodarsko sodelovanje,« je povedal predsednik slovenske vlade.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Norveška je, po besedah premierja Janeza Janše, za Slovenijo dežela dobrih praks, ko gre za varstvo okolja, rast »zelene industrije« ter inovacije, s katerimi uspešneje varujemo okolje. Le ta je tudi vključena v vse mehanizme Evropske unije, s katerimi se znotraj povezave skuša zmanjšati izpuste toplogrednih plinov in povečati delež obnovljivih virov energije v nacionalnih energetskih bilancah. »Na tem področju smo zelo zainteresirani za prenos izkušenj. Predvsem zaradi tega, ker bo Slovenija kot predsedujoča država Evropske unije sooblikovala in koordinirala nadaljevanje procesov za izpolnjevanje ciljev, ki smo jih na tem področju na Evropskem svetu določili letos.«

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janše je svojemu norveškemu kolegu predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Ob tem sta izmenjala poglede na aktualne razmere na Zahodnem Balkanu, kjer imata državi podobna stališča. »Oboji podpiramo evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana in se zavedamo občutljivosti vprašanja, ki bo v naslednjih mesecih pred nami,« je dejal slovenski premier. Tako si, po njegovih besedah, obe državi želita in prizadevata za rešitev, ki bi bila čim bolj usklajena tako med Beogradom kot Prištino.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Sogovornika sta izmenjala tudi poglede na aktualna varnostna vprašanja v okviru zveze NATO, še zlasti v luči priprav na prihodnji vrh Severnoatlantskega zavezništva, ki bo aprila naslednje leto v Bukarešti. »Slovenija podpira naslednji korak pri širitvi NATO in sprejem kandidatk, ki zdaj čakajo na članstvo - Hrvaška, Makedonija in Albanija - pod pogojem, da te države izpolnijo kriterije,« je dejal predsednik vlade Janez Janša ter poudaril, da je državam, ki niso kandidatke za širitev v prvem krogu, potrebno pustiti odprta vrata in z njimi sodelovati v okviru Partnerstva za mir. »Tukaj smo posebej podčrtali, da je Srbija ena od teh držav, za katero morajo vrata v Severnoatlantsko zavezništvo ostati odprta. V primeru, da zdaj pride do širitve NATO na omenjene tri države, to ne sme biti v nobenem primeru signal, da se proces zaključuje ali da se vrata zapirajo, ampak obratno,« je pojasnil slovenski premier.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh