Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.10.2007
Premier Janez Janša predstavnike delojemalcev in delodajalcev pozval k iskanju soglasja glede zvišanja plač

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil 161. seje Ekonomsko socialnega sveta, na katerem so bile med drugimi točkami dnevnega reda obravnavane tudi ekonomske in socialne razmere v Sloveniji.

 

(Foto: Daniel Novaković/STA)

 

Premier Janez Janša je predstavnike delodajalcev in delojemalcev v zasebnem sektorju pozval, naj pri dogovarjanju o zvišanju plač upoštevajo makroekonomski položaj Slovenije in poskusijo doseči soglasje na neki smiselni točki. Ob tem je spomnil, da bi bilo potrebno upoštevati izvedeno davčno reformo, zlasti odpravo davka na izplačane plače ter postopno zniževanje davka na dohodek pravnih oseb. »Vsi ti koraki in še nekatere poenostavitve postopkov so znatno razbremenile gospodarstvo,« je dejal predsednik vlade.

 

Premier Janez Janša je tudi poudaril, da razmere niso enake v vseh panogah in podjetjih, kakor tudi ne v vseh delih Slovenije. »Zahteve po linearnem dvigu plač lahko v določenem podjetju ali panogi povzročijo stagnacijo ali negativne poslovne rezultate. To pa bi se odrazilo v zmanjševanju delovnih mest,« je še dodal. Ob tem je, po njegovih besedah, potrebno upoštevati, da bi se v panogah ali posameznih podjetjih, kjer se vodstvom delijo visoki dobički, uspešno poslovanje moralo odraziti tudi pri plačah delavcev.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Pred sejo Ekonomsko socialnega sveta se je premier Janez Janša sestal še s predstavniki sindikatov, ki so ga ob tej priložnosti seznanili z razlogi za prihodnji mesec napovedane delavske demonstracije ter ob tem poudarili, da le te niso uperjene zoper vlado.

 

  Uvodni nagovor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh