Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
25.10.2007
Odziv na današnje izjave poslanca SNS Saša Pečeta

Izjave poslanca Slovenske nacionalne stranke Saša Pečeta na današnji novinarski konferenci glede ekonomskih napovedi in udeležbe delavcev pri dobičku so žaljive in povsem neprimerne. Predsednik vlade Janez Janša namreč ni zavajal ne socialnih partnerjev ne javnosti, kar mu neupravičeno pripisuje poslanec Peče.

 

Verodostojnost izjav poslanca Pečeta najbolje demantirajo makroekonomski kazalci, ki si jih lahko tudi on ogleda na spletnih straneh različnih slovenskih in evropskih institucij. Omenjeni kazalci pričajo o tem, da je slovenska gospodarska rast v zadnjih letih na stopnji, ki je zastavljena v Strategiji razvoja Slovenije. Slovenija bo s sedanjim tempom razvoja povprečje razvitosti EU dosegla prej, kot je zapisala v Strategiji. Gospodarska rast se krepi, ustvarjena so bila tudi številna nova delovna mesta. Vlada RS je doslej sprejela večino od predvidenih socialnih in ekonomskih reform, sprejeti ukrepi pa večinoma že dajejo dobre rezultate. Slovenija se tako danes po večini kazalcev uvršča med najhitreje razvijajoče se države EU in tudi območja evra.

 

Predlog sprememb proračuna za leto 2008 in predlog proračuna za leto 2009 sta varčno in razvojno naravnana. Vključujeta vse možne proračunske ukrepe za doseganje ciljev, kot so bolj prilagodljivo in konkurenčno gospodarstvo, višja gospodarska rast, večja zaposlenost, na znanju temelječ gospodarski in družbeni razvoj, učinkovitost socialne države ter skladen trajnostni razvoj vseh regij v Sloveniji.

 

Kot je premier Janez Janša že dejal v odgovoru na poslanska vprašanja pretekli ponedeljek, bo vlada predlog zakona o udeležbi zaposlenih pri dobičku, v skladu z letošnjim normativnim programom dela vlade, obravnavala prihodnji mesec, še letos pa ga bodo na klopi dobili tudi poslanci. Predlog omenjenega zakona bo tako v kratkem poslan v usklajevanje socialnim partnerjem, saj v vladi želimo pripraviti in predstaviti celovito rešitev. Predlogi omenjenega zakona, ki jih je predlagala opozicija in jih je na novinarski konferenci omenjal poslanec Sašo Peče, niso bili primerni, saj niso bili usklajeni s socialnimi partnerji, bili so parcialni in niso predstavljali celovite rešitve.

 

Ostalih izjav poslanca Pečeta, ki so značilna znanj in njemu lasten slog, pa se nam ne zdi vredno komentirati. Želeli pa bi si, da bi poslanec Peče v prihodnje bolj podrobno prisluhnil odgovorom predsednika vlade na poslanska vprašanja in se tudi podrobneje seznanil z vsebino zadnje seje Ekonomsko socialnega sveta oziroma z izjavami in razpravo tam sodelujočih.

 

Kabinet predsednika vlade

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh