Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
29.10.2007
Odziv na novinarsko konferenco Zveze društev upokojencev Slovenije

V Vladi Republike Slovenije obžalujemo odločitev Zveze društev upokojencev Slovenije, da se 17. novembra pridružijo protestu, ki sicer ni naperjen proti vladi, in na katerem bodo sindikalne centrale protestirale proti delodajalcem. Še posebej zato, ker je ta vlada od začetka mandata sprejela vrsto ukrepov z namenom izboljšanja položaja upokojencev. Tako je že v prvem letu svojega mandata izpolnila obljubo upokojencem in zagotovila usklajevanje pokojnin s plačami, kar pomeni, da se tudi upokojencem položaj izboljšuje enako kot zaposlenim. Takšne obljube so v preteklosti že dajale tudi prejšnje vlade, vendar jih niso nikoli uresničile.

 

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je povprečna neto pokojnina v preteklem letu nominalno narasla za 4,9 odstotka, kar v realni rasti pomeni 2,7 odstotka. Ta rast pokojnin je bistveno večja kot pa v letu 2005, ko še ni bilo usklajevanja pokojnin s plačami, saj je bila takrat nominalna rast 3,1 odstotka, realna pa le 0,6 odstotka. Tako se bodo usklajevanje pokojnin s plačami nadaljevalo tudi v letu 2007. Naslednja uskladitev pokojnin je predvidena v mesecu novembru, ko bodo upokojenci dobili tudi poračun za nazaj za letošnje leto.

 

Zavedamo se, da je upokojenska generacija s svojim delom odločilno prispevala k temu, da se Slovenija danes lahko sooča s pomembnimi izzivi ter da je pred generacijami, ki danes živijo v Sloveniji, boljša prihodnost, kot so jo kadarkoli doslej imeli naši predniki. Vlada se prav tako zaveda problema revščine in zato vodi ustrezne socialne politike z različnimi ukrepi, ki omogočajo preživetje tudi najrevnejšemu delu prebivalstva. Slovenija se tako po podatkih EUROSTAT-a uvršča visoko kot socialna država. Med državami Evropske unije so samo tri države bolje uvrščene po stopnji tveganja revščine (Švedska, Češka in Nizozemska), med državami Evropske monetarne unije pa je višje uvrščena samo Nizozemska.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je v zadnjem času že sestal z vsemi socialnimi partnerji, saj se zaveda pomena socialnega dialoga, prav tako pa načrtuje tudi srečanje s predstavniki upokojencev. Predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak je v pismu, naslovljenem na predsednika vlade, izpostavila težave najštevilčnejšega dela prebivalstva, ki se jih v vladi zavedamo in jih zato tudi odpravljamo. Veseli pa nas tudi njena pripravljenost, da so pri iskanju rešitev za izboljšanje kakovosti življenja najbolj siromašnih v Sloveniji pripravljeni sodelovati z vlado.

 

Kabinet predsednika vlade

Nazaj na seznam
|
Na vrh