Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
08.11.2007
Premier Janez Janša z močno gospodarsko delegacijo na uradni obisk na Kitajsko

Predsednik Vlade RS Janez Janša bo na povabilo predsednika Ljudske republike Kitajske Wen Jiabaoa med 8. in 11. novembrom 2007 uradno obiskal Ljudsko republiko Kitajsko (LRK). Obisk bo namenjen krepitvi bilateralnih odnosov med državama, promociji slovenskega gospodarstva na Kitajskem, obravnavi odnosov med EU in LRK ob prevzemanju vloge predsedovanja Svetu EU ter izmenjavi mnenj glede pomembnejših mednarodnopolitičnih vprašanj. Predsednika vlade bodo spremljali minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel, minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak in ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. Delegacijo Vlade Republike Slovenije bo spremljala tudi delegacija 55 predstavnikov  slovenskih podjetij in institucij ter predstavniki medijev.

 

Predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo bosta sprejela gostitelj, predsednik Vlade Ljudske republike Kitajske, Wen Jiabao in predsednik Ljudske republike Kitajske Hu Jintao. Načrtovano je tudi srečanje s predsednikom Stalnega odbora Narodnega ljudskega kongresa Wu Bangguom. Ob robu obiska pa bo v Kitajski gospodarski zbornici organizirana tudi slovensko-kitajska poslovna konferenca, namenjena vzpostavljanju neposrednih stikov in sodelovanja med slovenskimi in kitajskimi gospodarstveniki.

 

Politični odnosi med državama so prijateljski. V letu 2007 državi praznujeta 15. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Med državama so sklenjeni dvostranski pogodbeni akti s področja gospodarstva, kulture, znanosti, tehnologije in izobraževanja.

 

Ob obisku bo predvidoma sklenjenih več pogodbenih aktov, med njimi Sporazum med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrstvom za narodno obrambo Ljudske republike Kitajske o sodelovanju na obrambnem področju, Program o sodelovanju med Republiko Slovenijo in Ljudsko republiko Kitajsko na področju kulture in izobraževanja za obdobje 2007-2011, Sporazum o ustanovitvi poslovnega sveta med Gospodarsko zbornico Slovenije in Kitajsko gospodarsko zbornico, Sporazum o akademskem sodelovanju med Centrom za evropsko prihodnost in Kitajsko univerzo za zunanje zadeve, Protokol med Veterinarsko upravo Republike Slovenije in Splošno upravo za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno Ljudske republike Kitajske o karanteni in zdravstvenih zahtevah za surove goveje kože, namenjene izvozu iz Slovenije na Kitajsko ter Memorandum med Javno agencijo za podjetništvo in tuje investicije Republike Slovenije in Agencijo za promocijo investicij Ministrstva za trgovino Ljudske republike Kitajske o dvostranskem sodelovanju na področju promocije investicij beležimo pozitiven razvoj odnosov na področjih gospodarstva, zdravstva, znanstveno-raziskovalnega sodelovanja, kulture in tudi medmestnega sodelovanja. Na nekaterih področjih ostaja sodelovanje razmeroma skromno, možnosti za intenziviranje sodelovanja pa so velike. To zlasti velja za šolstvo, promet in notranje zadeve.

 

Gospodarsko sodelovanje med državama se iz leta v leto krepi. V letu 2006 je blagovna menjava znašala 299,3 mio EUR  (28,4% več kot v letu 2005) in predstavlja 0,8% celotne slovenske blagovne menjave. Vključujoč Hongkong in Makao je blagovna menjava v letu 2006 znašala 335,7 mio EUR. Značilen je vse večji deficit v blagovni menjavi. Slovenski izvoz na Kitajsko (vključujoč Hongkong in Makao) je leta 2006 znašal 79,1 mio EUR, slovenski uvoz iz Kitajske pa je znašal 256,6 mio EUR. Na Kitajskem je prisotnih okrog 30 slovenskih (ali mešanih) podjetij in predstavništev.

 

Republika Slovenija je v prihodnje zainteresirana za dosego večjega zunanjetrgovinskega ravnovesja. K temu bo zagotovo prispevalo tudi predstavništvo Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije, ki bo ob tej priložnosti odprto v Šanghaju.

 

Ob uradnem obisku predsednika vlade je načrtovana tudi kulturna prireditev, avdio-vizualna predstava in likovna razstava »Hallerstein«, katere namen je predstavitev dela in življenja slovenskega jezuita in astronoma Avguština Ferdinanda von Hallersteina, ki je na Kitajskem živel v 17. stoletju.

 

Program uradnega obiska predsednika Vlade RS:

 

Četrtek, 8. november 2007 

13.15

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom Vlade Ljudske republike Kitajske Wen Jiabaom

 

Lokacija: Great Hall of the People, Severna velika dvorana, Peking, LR Kitajska

 

17.30

uradni pogovori med delegacijama pod vodstvom predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Vlade LR Kitajske Wen Jiabaa

 

Lokacija: Great Hall of the People, Vzhodna velika dvorana, Peking, LR Kitajska

 

18.25

svečani podpis sporazumov in drugih dvostranskih aktov

 

Lokacija: Great Hall of the People, Dvorana province Hebei, Peking, LR Kitajska

 

18.30

svečana večerja, ki jo v čast predsedniku Vlade Republike Slovenije gospodu Janezu Janši priredi predsednik Vlade LR Kitajske gospod Wen Jiabao

 

Lokacija: Great Hall of the People, Zahodna velika dvorana, Peking, LR Kitajska

 

  

Petek, 9. november 2007 

9.00

udeležba predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše na Slovensko – kitajski poslovni konferenci

 

Lokacija: Velika dvorana CCPIT, Peking, LR Kitajska

 

16.15

sprejem predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše pri predsedniku Ljudske republike Kitajske Hu Jintao

 

Lokacija: Fujian Hall, Peking, LR Kitajska

 

17.00

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom Stalnega odbora Ljudskega nacionalnega kongresa LR Kitajske Wu Bangguojem

 

Lokacija: Great Hall of the People, Peking, LR Kitajska

 

18.10

udeležba predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše na multimedijski razstavi z naslovom Mavrica »Hong«

 

Lokacija: Beijing Language and Culture University, Peking, LR Kitajska

 

  

Sobota, 10. november 2007 

13.15

obisk in ogled podjetja Iskra Avtoelektrika v Šanghaju

 

15.30

udeležba predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše na otvoritvi poslovnih prostorov JAPTI  v Šanghaju

 

18.30

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše z županom mesta Šanghaj in predstavniki mestne oblasti

 

Lokacija: Hongqiao State Guesthouse, Šanghaj, LR Kitajska

 

 

* vsi navedeni časi so lokalni

Nazaj na seznam
|
Na vrh