Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
06.11.2007
Premier Janez Janša: Slovenija bo osredotočena na prihodnost Evropske unije

Predsednik Vlade Republike Slovenije se je danes srečal s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom. Sogovornika sta govorila o prioritetah slovenskega predsedstva s poudarkom na prenovljeni lizbonski strategiji, okoljski politiki, energetiki in Balkanu.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša je dejal, da je za dokončno opredelitev prednostnih nalog Slovenije v prvi polovici prihajajočega leta potrebno počakati na partnerico v triu, Portugalsko, da konča svoje predsedovanje. Ob tem je poudaril, da bo Slovenija osredotočena na prihodnost Evropske unije. »Poskušali bomo vzpodbuditi druge članice Evropske unije, da kolikor je mogoče pospešijo proces ratifikacije reformne pogodbe,« je dejal slovenski premier in dodal, da »lahko naredimo konkretne korake k bolj globalno konkurenčni Evropski uniji in boljšemu okolju za njene državljane.« Predsednik Evropske komisije pa je poudaril, da se bo Slovenija po podpisu tako imenovane Lizbonske reforme lahko osredotočila na področja, pomembna za državljane Evropske unije, med katerimi sta rast in zaposlovanje. 

 

Slovenski predsednik vlade Janez Janša in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso sta v pogovoru izpostavila pomembnost širitve Evropske unije na Zahodni Balkan in začetek evropskega medkulturnega dialoga, ki se bo začel s slovesnostjo januarja 2008 v Ljubljani. Sogovornika sta se tudi strinjala, da bo za prenovljeno Lizbonsko strategijo pomemben marčevski Evropski svet, ki bo pomenil začetek naslednjega triletnega ciklusa. Premier Janez Janša je dejal, da si bo Slovenija v času predsedovanja Evropski uniji prav tako prizadevala uresničiti cilje na področju energetske varnosti in okoljskih sprememb.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»Veselimo se sodelovanja s predsednikom Barrosom in Evropsko komisijo,« je dejal slovenski predsednik vlade in dodal, da bo Slovenija predsedovanje začela v času, ko se bo po podpisu reformne pogodbe Evropska unija sposobna soočiti z izzivi in najti odgovore na odprta vprašanja.

Nazaj na seznam
|
Na vrh