Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
08.11.2007
Premier Janez Janša pričel uradni obisk na Kitajskem

»Politični odnosi med državama so prijateljski, današnji pogovori pa so bili odprti in koristni,« je po srečanju z gostiteljem, predsednikom Vlade Ljudske republike Kitajske, Wen Jiabaom v Pekingu dejal premier Janez Janša. Uradni obisk predsednika slovenske vlade je namenjen krepitvi bilateralnih odnosov med državama, promociji slovenskega gospodarstva na Kitajskem, obravnavi odnosov med Evropsko unijo in Ljudsko republiko Kitajsko ob prevzemanju vloge predsedovanja Svetu EU ter izmenjavi mnenj glede pomembnejših mednarodno-političnih vprašanj.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Obisk premierja Janeza Janše zaznamuje 15. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama in sodi v nadaljevanje stalnega dvostranskega dialoga. Med državama so sklenjeni dvostranski pogodbeni akti s področja gospodarstva, kulture, znanosti, tehnologije in izobraževanja. Državi beležita pozitiven razvoj odnosov na področjih gospodarstva, zdravstva, znanstveno-raziskovalnega sodelovanja, kulture in tudi medmestnega sodelovanja.

 

Kot je po srečanju zbranim novinarjem, ki spremljajo obisk predsednika vlade na Kitajskem, poudaril premier, sta z gostiteljem govorila o dvostranskem sodelovanju med državama, pri tem pa sta veliko pozornosti namenila ravno gospodarstvu. Gospodarsko sodelovanja se iz leta v leto krepi, tako je blagovna menjava lani znašala 299,3 mio EUR, kar je za 28,4% več kot v letu 2005, na Kitajskem pa je prisotnih okrog 30 slovenskih ali mešanih podjetij in predstavništev. Dotaknila sta se tudi trgovinskega deficita v medsebojni blagovni menjavi, ki ga beležita tako Slovenija kot tudi Evropska unija. V skupnem interesu obeh držav je, da bi bila blagovna menjava bolj izenačena. V tej smeri je bilo že narejenih kar nekaj korakov – danes se je sestala mešana komisija za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Ljudsko republiko Kitajsko, v soboto pa bo tudi uradno odprto predstavništvo Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije v Šanghaju. To bo zagotovo v pomoč tistim podjetjem, ki na kitajskem trgu šele iščejo poslovne kontakte, kakor tudi tistim, ki na tem trgu že delujejo.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Poudarek tokratnega uradnega obiska predsednika vlade, ki ga na Kitajskem spremljajo zunanji in gospodarski minister ter ministrica za zdravje, je na gospodarskih temah. Zato se z vladno delegacijo na Kitajskem mudi tudi 55 predstavnikov slovenskih podjetij in različnih gospodarskih institucij.

 

Sicer pa sta predsednika vlad govorila tudi o sodelovanju v okviru dialoga med Evropsko unijo in Kitajsko. Premier Janez Janša je gostitelja tako informiral o slovenskih prioritetah pri predsedovanju Evropski uniji, izmenjala pa sta tudi poglede na nekatere ključne zunanjepolitične teme in odprta vprašanja v mednarodni skupnosti. Pri tem sta kar nekaj časa namenila vprašanju prihodnjega statusa Kosova in razmeram v regiji. Predsednik slovenske vlade je kitajske sogovornike prosil tudi za podporo nestalnemu članstvu Republike Slovenije v Varnostnem svetu OZN v obdobju 2012-2013.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Dobre medsebojne odnose sta državi danes nadgradili s podpisom šestih dvostranskih aktov s področja obrambe, kulture, izobraževanja, veterine, gospodarstva in akademskega sodelovanja.

 

Predsednik vlade Janez Janša se bo jutri v Pekingu udeležil slovensko-kitajske poslovne konference, sprejela pa ga bosta tudi predsednik Ljudske republike Kitajske Hu Jintao in predsednik Stalnega odbora Ljudskega nacionalnega kongresa Ljudske republike Kitajske Wu Bangguo.

Nazaj na seznam
|
Na vrh