Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
09.11.2007
Premier Janez Janša: Slovensko-kitajska poslovna konferenca bo dala medsebojnemu sodelovanju nov zagon

Predsednik vlade Janez Janša je z udeležbo na današnji slovensko-kitajski poslovni konferenci v Pekingu nadaljeval uradni obisk v Ljudski republiki Kitajski. Tako se je že dopoldne srečal s podpredsednikom Sveta za promocijo mednarodne trgovine Kitajske Yu Pingom, s katerim sta govorila o trgovinski menjavi med državama. Strinjala sta se, da ta v tem trenutku ne odraža dejanskega interesa, ki ga ima slovensko gospodarstvo na kitajskem trgu.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Da je interes bistveno večji dokazuje tudi močna gospodarska delegacija, ki je na Kitajsko pripotovala s predsednikom vlade. Sestavlja jo 55 predstavnikov uspešnih slovenskih podjetij in institucij iz najrazličnejših industrijskih panog, ekologije, informacijske tehnologije, turizma, logistike ter bančno-finančnega sektorja.

 

Kot je svojem govoru na konferenci poudaril premier, je spodbudno, da posamezna slovenska podjetja že vrsto let uspešno poslujejo na kitajskem trgu. O odločenosti za še močnejšo uveljavitev slovenskih podjetij na kitajskem tržišču priča tudi jutrišnje odprtje predstavništva slovenskega gospodarstva v Šanghaju. To naj bi pripomoglo k postopnim premikom v smeri večjega trgovinskega ravnovesja ter višje ravni vzajemnih investicijskih aktivnosti.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Potencialni kitajski vlagatelji so po besedah predsednika slovenske vlade v Sloveniji zelo dobrodošli. Ugodna lega naše države, dobro izobražena delovna sila, razvita infrastruktura, izjemne poslovne povezave z regionalnimi trgi ter visoka kakovost življenja so do konca leta 2006 pritegnile že za več kot 6 milijard evrov tujih vlaganj. Za tuje vlagatelje so najzanimivejša področja finančnih in poslovnih storitev, trgovine, telekomunikacij, informacijsko-komunikacijske tehnologije, logistike, zabavne industrije in raznih proizvodnih dejavnosti. Premier je izrazil prepričanje, da bodo izmed 46 podjetij, kjer država trenutno odprodaja svoje lastniške deleže in se tako umika iz gospodarstva, tudi kitajski investitorji našli zanimive priložnosti.

 

Doslej neizkoriščen potencial v gospodarskem sodelovanju med državama se kaže tudi v možnostih nastopa na tretjih tržiščih, posebej tam, kjer imata Slovenija ali Kitajska primerjalne prednosti. Slovenska podjetja so uveljavljena zlasti v regiji Zahodnega Balkana. S svojimi izkušnjami in povezavami lahko kitajskim investitorjem nudijo oporo bodisi pri osvajanju teh trgov bodisi pri krepitvi njihove tamkajšnje navzočnosti, je prepričan premier.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Popoldne bosta predsednika vlade Janeza Janšo sprejela še predsednik Ljudske republike Kitajske Hu Jintao in predsednik Stalnega odbora Ljudskega nacionalnega kongresa Ljudske republike Kitajske Wu Bangguo.

 

  Nagovor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh