Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
09.11.2007
Premier z vodilnimi predstavniki Kitajske tudi o energetskih in okoljskih vprašanjih

Predsednik vlade Janez Janša se je v popoldanskem delu drugega dne uradnega obiska na Kitajskem ločeno srečal s predsednikom Ljudske republike Kitajske Hu Jintaom in predsednikom Stalnega odbora Ljudskega nacionalnega kongresa Wu Bangguom. Govorili so o dvostranskih odnosih med državama, tako političnih kot gospodarskih, kitajska sogovornika pa so zanimale tudi slovenske prioritete pri predsedovanju Evropski uniji.

 

Premier Janez Janša in kitajski predsednik Hu Jintao (Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Tako je kitajski predsednik Hu Jintao premierju Janezu Janši predstavil svoj pogled na razvoj Kitajske in načrte, ki jih imajo za prihodnost. Poudaril je razumevanje in delovanje harmonične družbe, ki temelji na konceptu znanstvenega razvoja. Gre za realistični pogled na probleme, s katerimi se sooča Kitajska, ki zasleduje visoko gospodarsko rast, velike socialne razlike, kakor tudi razlike v razvitosti med regijami oziroma posameznimi deli države. Po besedah kitajskega predsednika želijo v prihodnje temu področju nameniti veliko pozornosti, zato so odprti tudi za izkušnje drugih držav.

 

Obe strani sta izmenjali tudi poglede na soočanje z vprašanji energetske oskrbe ter na reševanje posledic klimatskih sprememb s poudarkom na post-Kjotskem procesu. Kitajska sogovornika sta tako izrazila zanimanje za izkušnje Evropske unije pri varovanju okolja, razvoju tehnologij čiste energije in zmanjševanju škodljivih vplivov gospodarskega razvoja na okolje. Premier Janez Janša jima je predstavil načrte Evropske unije na tem področju ter dodal, da se veliko pričakuje tudi od vrha EU – Kitajska, ki bo konec tega meseca. Na dnevnem redu letošnjega vrha je med drugim namreč tudi krepitev partnerstva glede klimatskih sprememb in energije. Kitajski sogovorniki so slovensko stran informirali o naporih, ki jih vlagajo v zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, zmanjševanje onesnaževanja okolja ter povečevanje deleža obnovljivih virov energije. Ljudska republika Kitajska je namreč v tem dialogu eden najpomembnejših partnerjev Evropske unije.

 

Premier Janez Janša se je srečal s predsednikom Stalnega odbora Ljudskega nacionalnega kongresa Wu Bangguom (Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša je ob tej priložnosti izrazil tudi zadovoljstvo nad konstruktivno vlogo Kitajske kot stalne članice varnostnega sveta OZN pri reševanju severno-korejskega jedrskega vprašanja, kot tudi pri drugih podobnih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

 

Sicer pa so sogovorniki kar nekaj časa namenili tudi gospodarskemu sodelovanju med državama ter izrazili interes za dosego večjega zunanjetrgovinskega ravnotežja. Tudi zaradi slednjega se je premier Janez Janša že dopoldne udeležil slovensko-kitajske poslovne konference, kjer je nagovoril preko 200 predstavnikov gospodarstva obeh držav. V nadaljevanju pa si je na pekinški univerzi ogledal še multimedijsko predstavo z naslovom Mavrica, ki je posvečena Augustinu Ferdinandu Hallersteinu iz Mengša, ki je v 18. stoletju kar 32 let delal v cesarskem astronomskem in matematičnem uradu v Pekingu in si pridobil velik ugled. Med drugim je leta 1748 odkril tudi nov komet.

 

Jutri bo premier, skupaj z gospodarsko delegacijo, iz Pekinga odpotoval v Šanghaj, kjer se bo med drugim srečal s tamkajšnjim županom, si ogledal podjetje Iskra Avtoelektrika ter se udeležil otvoritve predstavništva Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije.

Nazaj na seznam
|
Na vrh