Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.11.2007
Premier Janez Janša zaključil uspešen uradni obisk na Kitajskem

V drugem delu svojega uradnega obiska na Kitajskem je premier Janez Janša, skupaj z močno gospodarsko delegacijo, prispel v Šanghaj, ki velja za zibelko in gonilno silo gospodarskega razvoja Kitajske. Njegova razvitost, geografska lega ter odprtost navzven so prednosti, ki jih prepoznava tudi slovensko gospodarstvo.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Tako je Šanghaj že danes za slovensko gospodarstvo središče, kamor gravitira večina slovenskih podjetij, tako z investicijskimi vložki, kakor tudi s trgovinskimi predstavništvi. Trenutno je na Kitajskem okrog 30 slovenskih predstavništev in podjetij, ki zaposlujejo preko 40 tujih in 1600 kitajskih delavcev.

 

Vlada Republike Slovenije je julija letos podala soglasje k odprtju gospodarskega predstavništva v Šanghaju, katerega osnovni namen je spodbujanje prisotnosti slovenskega gospodarstva na Kitajskem, kakor tudi spodbujanje neposrednih tujih investicij v Slovenijo. Slovesnega odprtja se je udeležil tudi premier Janez Janša, minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak pa je ob tej priložnosti poudaril, da je vlada že lansko leto začela z ustanavljanjem mreže predstavništev slovenskega gospodarstva v tujini. Tako so svoja vrata že odprla prva štiri predstavništva v Italiji, Nemčiji, Turčiji in Romuniji. V letošnjem letu pa se odpirajo tri še nova predstavništva v tujini in sicer na bolj oddaljenih in perspektivnih trgih -  v Ruski federaciji, Braziliji in danes tudi v Šanghaju na Kitajskem.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša je v spremstvu zunanjega in gospodarskega ministra že dopoldne obiskal podjetje Iskra Avtoelektrika, ki se v bližini Šanghaja ukvarja s proizvodnjo zaganjalnikov in alternatorjev, pri čemer zaposluje preko 100 ljudi. Vodstvo podjetja je premierju predstavilo delovanje podjetja ter njihove načrte za nadaljnji razvoj, le ta pa jim je ob tej priložnosti čestital za uspešno delo in jim zaželel veliko poslovnih uspehov tudi v prihodnje.

 

Sicer pa je premier po srečanju s slovenskimi gospodarstveniki v pogovoru z novinarji izpeljani uradni obisk ocenil kot uspešen. Dejal je, da je z njim zadovoljen, saj so bili doseženi konkretni dogovori, vzpostavljenih pa je bilo tudi veliko medsebojnih stikov. Na podlagi tega bo mnogo slovenskih gospodarstvenikov na kitajskem trgu nadaljevalo s posli in jih še okrepilo, nekateri pa so te dni vzpostavili nujno potrebne povezave za njihov začetek. Politične stike, ki so bili na tem uradnem obisku potrjeni, premier Janez Janša vidi kot vzpostavljanje podlage, da bodo medsebojne povezave med gospodarstveniki in podjetji obeh držav stekle še bolj lahko, administrativni postopki pa bodo krajši.

 

Ob robu uradnega obiska predsednika slovenske vlade na Kitajskem pa je slovenska stran sogovornikom predstavila tudi problem z, zaenkrat še, vprašljivo udeležbo gimnastičarja Aljaža Pegana na poletnih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Pekingu. »Kitajsko, ki bo gostila prihodnje poletne olimpijske igre, smo prosili za pomoč pri reševanju tega problema, ki nam je bila tudi obljubljena. O tem sva govorila s predsednikom vlade Ljudske republike Kitajske, s predstavniki kitajskega olimpijskega komiteja pa se je ločeno sešla tudi ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. Povsod smo naleteli na razumevanje. Ko se bo torej o naši prošnji za nastop Aljaža Pegana na tem največjem športnem dogodku odločalo, jo bo Kitajska tudi podprla,« je poudaril premier.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Pred odhodom v domovino se je predsednik vlade Janez Janša sestal še z županom mesta Šanghaj Han Zhengom, s katerim sta govorila tudi o sodelovanju Slovenije na svetovni razstavi Expo, ki bo leta 2010 v Šanghaju.

Nazaj na seznam
|
Na vrh