Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.11.2007
Premier Janez Janša na uradnem obisku v Londonu

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes uradno obiskal Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. V okviru obiska ga je, kot prvega slovenskega premiera doslej, sprejela kraljica Elizabeta II. Poleg sprejema pri kraljici ter pogovora z gostiteljem, predsednikom britanske vlade, Gordonom Brownom, se je slovenski premier srečal še z vodjo laburistične večine v Spodnjem domu britanskega parlamenta Geoffom Hoonom ter z županom finančnega središča Londona, Lord Mayor Davidom Lewisom.

 

(Foto: Bobo)

 

Srečanje z Njenim Veličanstvom kraljico Elizabeto II. je bilo, po besedah predsednika vlade Janeza Janše, zelo zanimivo. »Bil sem presenečen nad tem, kako dobro pozna razmere v Sloveniji, v regiji in tudi zgodovino številnih problemov, s katerimi se soočata Evropska unija in svet,« je po srečanju v svoji izjavi za medije dejal premier. Predsednik slovenske vlade je ob tej priložnosti britanski kraljici podaril bronasto skulpturo lipicanca ter knjigo »Slovenci v očeh imperija«, ki je pred nekaj dnevi izšla v Sloveniji. Gre za zbornik dokumentov britanskih diplomatov iz mirovne konference po I. svetovni vojni, v katerih le ti opisujejo slovenske dežele. »Dejala je, da jo bo z zanimanjem prebrala. Iz razgovora pa sem videl, da tudi okoliščine, o katerih govori ta knjiga, zelo dobro pozna,« je še dejal predsednik vlade. Ob tej priložnosti je premier tudi povabil britansko kraljico, da obišče Slovenijo. »Ena od možnosti obstaja naslednje leto ali v letu 2009, vendar pa je to odvisno različnih okoliščin,« je v svoji izjavi za predstavnike sedme sile pojasnil predsednik vlade Janez Janša.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Pogovori premierja Janeza Janše z njegovim britanskim kolegom Gordonom Brownom so bili namenjeni tako dvostranskim odnosom kot tudi skupnim evropskim zadevam, še zlasti v luči skorajšnjega slovenskega predsedovanja Svetu EU. Sodelovanje med državama teče gladko je ocenil slovenski premier. »Še posebej smo lahko zadovoljni z rezultati medsebojne menjave, ki skupaj – ko gre za menjavo blaga in storitev – presega milijardo evrov in se je v zadnjem letu povečala za več kot četrtino,« je še dejal.

 

Na področju skupnih evropskih zadev sta predsednika slovenske in britanske vlade osrednjo pozornost namenila dvema ključnima izzivoma: energetsko-okoljskemu paketu, ki ga bo Evropski svet obravnaval v marcu prihodnje leto ter vprašanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana, še zlasti vprašanju bodočega statusa Kosova. Prav na omenjenih dveh področjih Slovenija v okviru predsedovanja Svetu EU od Velike Britanije pričakuje večjo podporo. »O tem smo se tudi največ pogovarjali. Izrazili so vso pripravljenost tudi za neposredne pogovore kadarkoli - podnevi ali ponoči,« je pojasnil premier Janez Janša.

 

Vprašanje prihodnjega statusa Kosova bo, po besedah premierja Janeza Janše, prvi zunanjepolitični izziv Evropske unije po podpisu nove reformne pogodbe. »Tukaj sva se z gospodom Brownom strinjala, da je izjemnega pomena, da Evropska unija – potem, ko bo dobila novo pogodbo, ki obeta tudi močnejšo vlogo Unije v zunanji politiki - enotno nastopi do tega vprašanja, izdela enotno stališče ter reagira takoj, ko bo Trojka predstavila svoj predlog,« je dejal. Tako slovenska kot britanska stran pričakujeta, da bo del omenjenega skupnega stališča izdelan že decembra in bo v času slovenskega predsedovanja na tej podlagi delo lahko dokončano.

 

(Foto: Kabinet predsednika Vlade RS)

 

V zvezi z energetsko-okoljskim paketom je predsednik vlade Janez Janša dejal, da gre za izjemno težak projekt. Le ta se bo začel januarja, ko bo Evropska komisija predstavila prve predloge o tem, kako razdeliti bremena med države članice z namenom, da se dosežejo skupni cilji pri zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in povečanju deleža obnovljivih virov energije v nacionalnih energetskih bilancah. »Že razprava, ki je bila ob določanju teh splošnih ciljev, je pokazala, da so pogledi držav precej različni - kar pa je razumljivo, ker so tudi pozicije teh držav, ko gre za možnosti doseganja teh ciljev različne,« je pojasnil slovenski premier. »Jaz ne napovedujem, da bo cel paket sprejet tekom slovenskega predsedovanja, bomo pa naredili vse, da bo sprejeto kar največ teh ukrepov, ki so potrebni,« je še dejal. Z britanskim kolegom sta govorila tudi o nekaterih dodatnih možnostih za doseganje zastavljenih ciljev ter možnostih, ki v dosedanjih razpravah niso bile dovolj upoštevane. »Ena od teh možnosti je jedrska energija. Glede tega vprašanja imajo nekatere države članice precej zadržano stališče, vendar pa je precej očitno, da na tej stopnji razvoja tehnologije doseganje teh ambicioznih ciljev, brez vključitve jedrske energije v nacionalne energetske bilance, ne bo mogoče,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša ter dodal, da je jedrska energija evropska perspektiva. Doseganje zastavljenih ciljev je, po prepričanju predsednika slovenske vlade, realističen pristop, saj so druge alternative slabe. »Klimatske spremembe niso nekaj, s čimer strašijo otroke, ampak nekaj, kar se dogaja. V kolikor ne bo resne akcije, bomo še v življenju naše generacije soočeni s katastrofalnimi posledicami.« Ob tem se je tudi zavzel, da bi Evropska unija izkoristila moralno moč, ki jo je le ta dobila s tem, ko je prva sama sebi zastavila konkretne cilje. Menil je tudi, da bo Evropa morala biti sposobna te cilje pravično razdeliti med sabo in jih potem tudi izpolnjevati.

 

Premier Janez Janša je predsednika britanske vlade tudi povabil na obisk v Slovenijo, ta pa mu je zagotovil, da bi do tega lahko prišlo ob prvi primerni priložnosti. Le to bo, po oceni slovenskega premierja, v času slovenskega predsedovanja težje izvedljivo. »Takoj po tem, je pa ta obisk mogoč,« je še dodal.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Pogovori predsednika vlade Janeza Janše z vodjo laburistične večine v Spodnjem domu britanskega parlamenta Geoffom Hoonom so bili namenjeni zlasti vprašanju postopka ratifikacije Pogodbe o reformi, ki bodo sledili njenemu skorajšnjemu podpisu. Po pogovorih je slovenski premier ocenil, da zaenkrat ni pričakovati, da bi se vprašanje ratifikacije v Združenem kraljestvu zapletlo. »Spremljanje procesa uveljavitve evropske reformne pogodbe bo ena od prvih prioritet slovenskega predsedovanja,« je pojasnil ter dodal, da se Slovenija že sedaj pripravlja na ta izziv. Slovenija se v tej povezavi s posameznimi državami že dogovarja za skupno sodelovanje in pomoč tistim, kjer bodo takšni postopki bolj zapleteni. »V skupnem interesu celotne Evrope je, da je ta postopek končan čim prej,« je še dejal. Poudaril je še, da bo ta institucionalni okvir Evropski uniji omogočil soočanje z izzivi, ki jo čakajo v prihodnjih letih.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Pogovor z županom finančnega središča Londona Lord Mayor Davidom Lewisom je bil osredotočen zlasti na gospodarska in finančna vprašanja. Predsednik vlade Janez Janša je sogovorniku predstavil razmere na slovenskem finančnem trgu, pri čemer sta izmenjala poglede na možnosti medsebojnega sodelovanja v tem okviru. Britanski sogovorniki so izrazili pripravljenost deliti svoje znanje in izkušnje z Vlado Republike Slovenije ter drugimi slovenskimi institucijami.

Nazaj na seznam
|
Na vrh