Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.11.2007
Premier Janez Janša na uradnem obisku v Turčiji

»Slovenija bo v času predsedovanja Evropski uniji naredila vse, kar je v njeni moči, da bo storjen konkreten napredek v pogajanjih s Turčijo,« je ob robu uradnega obiska v Ankari dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša. Ob tem je opozoril, da se Ljubljana zaveda, da gre v tem primeru za korake, ki zahtevajo soglasje držav članic. Premier se je sicer na povabilo predsednika vlade Recepa Tayyipa Erdogana mudil na uradnem obisku v Republiki Turčiji. Obisk v državi kandidatki za članstvo v Evropski uniji, umeščen v čas pred začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU, je bil namenjen predvsem pogovorom o pogajalskem procesu Evropska unija-Turčija, krepitvi dvostranskega sodelovanja, še zlasti na področju gospodarstva, kakor tudi izmenjavi mnenj o aktualnih mednarodnih temah.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Kot je po pogovorih z gostiteljem dejal premier so odnosi med državama prijateljski, mineva 15 let od njihove vzpostavitve. Med državama poteka intenziven dialog na različnih ravneh. Izrazil je hvaležnost Turčiji za njeno podporo Sloveniji pri vključevanju v vrsto mednarodnih organizacij ter pri tem izpostavil zvezo NATO in OECD.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Pogovori med predsednikoma vlad so potekali tudi v luči slovenskega predsedovanja EU. Republika Slovenija je podpornica širitvenega procesa, za njegov napredek pa bo, kot je dejal premier Janez Janša, najprej potrebna uveljavitev Reformne pogodbe. Začetek ratifikacijskih postopkov bo v času slovenskega predsedovanja, kar bo Slovenija tudi skrbno spremljala. Članstvo Turčije v EU ima podporo slovenske javnosti, kar dokazujejo rezultati zadnjega Eurobarometra. Pogajalski proces med Turčijo in EU, ki že poteka, je zahteven, a koristen za obe strani, je prepričan premier Janez Janša, ki je dodal, da zadnje poročilo o napredku uravnoteženo odraža aktualno stanje. »Verjamem, da bo turška vlada nadaljevala z reformami in implementacijo evropskega pravnega reda. Republika Slovenija si bo kot predsedujoča prizadevala za napredek pri pogajalskem procesu,« je dejal.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premierja sta izmenjala tudi stališča do aktualnih mednarodnih, varnostnih in političnih tem. Po besedah slovenskega predsednika vlade Slovenija ceni vlogo, ki jo ima Turčija kot faktor stabilnosti v regiji. »Turški premier me je informiral o razmerah na meji z Irakom na jugovzhodu države. Obsojamo nasilje Kurdske delavske stranke (PKK) ter izražamo sožalje svojcem žrtev nasilja ter solidarnost z ranjenimi. Evropska unija računa na mirno rešitev konflikta - s sodelovanjem turške in iraške vlade. Iraška vlada pa mora postati sposobna in odgovorna, da zagotovi kontrolo nad svojim ozemljem,« je poudaril slovenski premier. Dodal je, da imata Slovenija in Turčija tudi skupen interes in odgovornost za stabilnost Zahodnega Balkana. Po njegovih besedah bo v tej regiji verjetno eden od ključnih zunanjepolitičnih izzivov, ki čakajo Slovenijo v času predsedovanja EU.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša, ki sta ga spremljala tudi minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel in minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak ter močna gospodarska delegacija 44 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij, je gospodarsko sodelovanje med državama ocenil kot dobro. Z gostiteljem sta se strinjala, da kljub naraščajoči medsebojni menjavi blaga in storitev, potenciali še niso izčrpani. Slovenska stran tako priložnost za intenziviranje medsebojne menjave vidi predvsem v naložbah, trgovini, turizmu, transportu in logistiki, kjer je bila izpostavljena tudi Luka Koper. Pozitiven in obetajoč pa je dogovor med Slovenskimi železnicami in Turškimi državnimi železnicami o vzpostavitvi nove transportne železniške povezave med Ljubljano in Carigradom.

 

Interes slovenskih in turških poslovnežev, ki so se ob tej priložnosti udeležili turško-slovenske poslovne konference, za poglobitev medsebojnega sodelovanja je velik. Izrazili so prepričanje, da bo ta konferenca odprla pot novim poslovnim načrtom. »V prihodnje vidimo velike priložnosti v naložbenem sodelovanju. Turčija je zaradi pozitivnih gospodarskih trendov zanimiva za vrsto slovenskih neposrednih vlagateljev. Prav tako so turški naložbeniki dobrodošli v Sloveniji. Računajo lahko na usposobljeno in marljivo delovno silo,« je poudaril premier.

 

Predsednik vlade Janez Janša in turški predsednik države Abdullah Gül (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Ob priložnosti uradnega obiska sta državi podpisali tudi 5 dvostranskih pogodbenih aktov, s katerimi je razširjen pravni okvir in omogočena širitev sodelovanja na področja kmetijstva, zdravstva in medicine, informacijskih in komunikacijskih tehnologij, diplomacije ter akademskih institucij.

 

Slovenski predsednik vlade se je srečal tudi s predsednikom turške Velike narodne skupščine Köksalom Toptanom (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premierja Janeza Janšo sta popoldne sprejela še predsednik turške Velike narodne skupščine Köksal Toptan in predsednik države Abdullah Gül. Slednji je na srečanju pohvalil dosežen napredek Slovenije po vstopu v Evropsko unijo in NATO. S predsednikom slovenske vlade pa sta izmenjala tudi poglede na razmere na Bližnjem Vzhodu, osrednji Aziji in Zahodnem Balkanu. Premier Janez Janša je ob tej priložnosti izrazil podporo napredku pogajalskega procesa Republike Turčije.

 

  Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh