Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.11.2007
Državni sekretar dr. Vinko Gorenak odgovoril predsedniku SD Borutu Pahorju

Državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade RS dr. Vinko Gorenak je danes odgovoril predsedniku Socialnih demokratov Borutu Pahorju na njegovo torkovo pismo, ki ga je ta naslovil na predsednika vlade Janeza Janšo. V svojem odgovoru je zapisal, da je premier na 33. seji Državnega zbora RS v dopolnilni obrazložitvi zahteve jasno opredelil na kaj veže glasovanje o zaupnici Vladi Republike Slovenije.

 

Predsedniki političnih strank (SDS, SD, NSi, SLS, DeSUS), vodja skupine nepovezanih poslancev in predstavnika narodnosti so 17. maja letos podpisali Sporazum o sodelovanju političnih strank, skupine nepovezanih poslancev in predstavnikov narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije za uspešno izvedbo priprav in predsedovanja Evropski uniji. (Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

»Zaupnice ne vežem na koalicijsko pogodbo, na noben posamičen zakon, niti na koalicijsko podporo. Vežem jo na bistveno bolj pomembno dilemo. Je Slovenija dovolj enotna pred tem zgodovinskim izzivom ali ne? Smo se sposobni doma dogovoriti o naših problemih? Ali se moramo ravno v tem času obtoževati v tujini? Ali moramo ravno v tem času ponovno odpirati razprave o starih travmah, zaostrovati ideološki spopad in kulturni boj ter poglabljati delitve o narodu? Ali kdo misli, da to res koristi naši skupni blaginji? Torej, spoštovani, poslanke in poslanci, da bo stvar popolnoma jasna. Zaupnico vežem na en sam razlog; na vprašanje enotnosti Slovenije pri vodenju Evropske unije. O tem boste odločali. Tisti, ki želite, da vlada in Slovenija kot celota delo pri vodenju Evropske unije opravi dobro, vlado podprite,« je v ponedeljek dejal premier.

 

Odločanje poslancev o zaupnici Vladi Republike Slovenije brez dvoma sodi med pomembnejše odločitve slovenskih parlamentarnih strank po soglasni odločitvi DZ RS novembra 2004, da Slovenija sprejme predlog nizozemskega predsedstva EU za predsedovanje Svetu EU v prvi polovici leta 2008, meni državni sekretar Gorenak ter dodaja, da je v dopolnilni obrazložitvi predsednik vlade tudi dejal, da glasovanje opozicije za zaupnico vladi ne bo razumljeno, niti interpretirano na noben drug način.

 

Dejstvo je, piše državni sekretar dr. Vinko Gorenak, da so vsi poslanci Socialnih demokratov glasovali proti zaupnici in tako jasno ter nedvoumno izrazili stališče Socialnih demokratov do vprašanja enotnosti Slovenije pri vodenju EU, na katerega je predsednik vlade vezal glasovanje o zaupnici. V razpravi so poslanci Socialnih demokratov zatrjevali, da vlada ni sposobna voditi niti izvršilne oblasti v Sloveniji in da svoje delo opravlja zelo slabo. »Kako naj bi torej vodila EU?« se sprašuje državni sekretar.

 

Po končanem glasovanju v zaključni besedi je predsednik vlade dejal: »Žal je zelo jasno sporočilo - tu nekajkrat ponovljeno - da zaupnica ni vezana na koalicijo, da ni vezana na koalicijsko pogodbo, ampak je vezana na ključni projekt, ki je v tem trenutku pred državo, ni bilo sprejeto ali pa ni bilo slišano ali pa ni bilo razumljeno v štirih opozicijskih strankah. Jaz sem nad tem razočaran. Ugotavljam tudi, da je sporazum, ki je bil podpisan 17. maja letos, ostal, zdaj tudi formalno, samo mrtva črka na papirju. Vlada in vladna koalicija pri tem projektu očitno ostaja bolj ali manj sama.«

 

»Tudi v tem smislu je bilo glasovanje o zaupnici priložnost, da Sporazum o sodelovanju političnih strank, skupine nepovezanih poslancev in predstavnikov narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije za uspešno izvedbo priprav in predsedovanja Slovenije Evropski uniji doživi svojo potrditev in utrdi zavezanost slovenske politike k sodelovanju pri tem zgodovinskem izzivu. Žal neuspešno.

 

Vlada Republike Slovenije bo vesela vsake konstruktivne podpore, vendar mora biti izražena z dejanji in ne zgolj z besedami. Predvsem pa pričakujemo, da se bodo Socialni demokrati jasno ogradili od blatenja Slovenije v tujini na podlagi laži, kar vse doslej niso zmogli,« končuje svoje pismo predsedniku Socialnih demokratov Borutu Pahorju državni sekretar dr. Vinko Gorenak.

Nazaj na seznam
|
Na vrh