Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.11.2007
Zadnji dogodki še dodatno postavljajo pod vprašaj verodostojnost novinarske peticije

V Kabinetu predsednika vlade pozdravljamo izjavo novinarja Mateja Šurca, objavljeno v današnjem intervjuju za časnik Primorske novice, v kateri je dejal, da pod sedanjo vlado ni bil deležen neposrednih pritiskov ali cenzure. Kot pravi novinar sam, je več le teh doživljal pod prejšnjo vlado, vendar ob tem priznava, da takrat ni protestiral. Menimo, da tovrstno priznanje enega izmed pobudnikov novinarske peticije še dodatno potrjuje, da so navedbe, zapisane v peticiji, neresnične.

 

V zvezi z današnjim odzivom obeh pobudnikov novinarske peticije pa želimo poudariti, da v Kabinetu predsednika vlade v današnjih odgovorih na številna novinarska vprašanja nismo nikoli trdili, da so bili podpisniki peticije zavedeni. Pojasnili smo zgolj, da smo prejeli več sporočil, v katerih so nam podpisniki peticije med drugim sporočili, da se končno in javnosti znano besedilo omenjene peticije precej razlikuje od besedila, ki jim je bilo prvotno dano v podpis in pod katerega so se podpisali. Nadalje so v svojih sporočilih tudi navedli, da so takoj po objavi spremenjenega besedila peticije zaprosili za umik podpisov, saj so ocenili, da so bili zbrani na lažen in zavajajoč način. Le to jim, kot ugotavljamo na podlagi javno dostopnega seznama podpisnikov, očitno ni bilo omogočeno. Ob tem so omenjeni podpisniki tudi izrazili obžalovanje, da je prišlo do omenjene manipulacije.

 

Vsebina prvotnega besedila peticije, o katerem so nas obvestili že omenjeni podpisniki, nam v Kabinetu predsednika vlade ni poznana. Vendar pa kot razumemo iz njihovih sporočil, naj bi bila peticija mišljena »le kot podpora tistim kolegom, ki se jim dela cenzura, pri čemer noben stavek, beseda ni dal misliti, da gre za proti-vladno kampanjo.«

 

V Kabinetu predsednika vlade menimo, da gre v zgoraj omenjenem primeru v prvi vrsti za vprašanje, ki ga morajo razjasniti podpisniki peticije med seboj. Ob tem pa vendarle ocenjujemo, da zadnji dogodki v zvezi z novinarsko peticijo še dodatno postavljajo pod vprašaj njeno verodostojnost.

 

  Objavljamo tudi eno izmed pisem, ki smo ga v tej zvezi prejeli s strani novinarjev.

Nazaj na seznam
|
Na vrh