Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.11.2007
Premier Janez Janša: Slovenija in Estonija sta veliki zaveznici znotraj evropske družine

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci po koncu plenarnih pogovorov z estonsko delegacijo dejal, da je delovni obisk predsednika estonske vlade Andrusa Ansipa potekal v pomembnem trenutku, še posebej za nove članice Evropske unije. »Čez nekaj tednov bo evropska družina - po širitvi - dejansko družina brez notranjih meja,« je dejal in ob tem dodal, da bo z umikom schengenskih meja okrepljen občutek integracije v Evropski uniji.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Po besedah premierja Janeza Janše, Slovenija in Estonija delita številne poglede na prihodnost Evropske unije, kot so širitev evropske družine, ratifikacija evropske ustavne pogodbe in evropska sosedska politika. Estonskega kolega je seznanil s prioritetami Slovenije v času vodenja Sveta Evropske unije v prvi polovici prihodnjega leta, slednji pa mu je zagotovil vso podporo pri realizaciji zadanih nalog. Slovenija in Estonija imata, po mnenju slovenskega predsednika vlade, podobne poglede tudi, ko gre za odprta vprašanja znotraj Evropske unije oziroma vprašanja, ki jih Evropska unija rešuje s tretjimi državami. »S tega vidika smo veliki zavezniki znotraj Evropske družine,« je zatrdil slovenski premier.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Estonija je primer dobre prakse, ko gre za odpravo birokratskih ovir, davčno reformo in še posebej za trende povečanja vlaganj v raziskave in razvoj, je poudaril predsednik vlade Janez Janša in ob tem izrazil veselje, da se že tako dobri odnosi med državama, še krepijo. To dejstvo dodatno potrjuje več kot 35% porast blagovne menjave med državama v lanskem letu.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Predsednik estonske vlade pa je po koncu pogovorov poudaril, da si želi Estonija prevzeti evro v čim krajšem času. Ob tem je izpostavil, da je imela Estonija v zadnjih petih letih proračunski presežek, ki je v zadnjem letu znašal kar 3,6% BDP. »V Evropski uniji smo se uvrstili na tretje mesto. Pred nami sta bili le Danska in Finska,« je svojo državo pohvalil estonski premier in dodal, da ima Estonija najmanjši državni dolg med državami članicami Evropske unije. Kot edini izziv na poti do izpolnitve maastrichtskih kriterijev pa je izpostavil inflacijo. »Kljub zavidljivemu presežku je stopnja inflacije v Estoniji razmeroma visoka,« je povedal predsednik estonske vlade in dodal, da vlada ne more kontrolirati cen nafte in hrane na svetovnem trgu. Po njegovih besedah inflacija ni razmeroma visoka le v Estoniji, ampak tudi v Latviji, Litvi, Rusiji, Kitajski, Savdski Arabiji in na Finskem. »To je vroča tema vsepovsod, zato ni presenečenje, da imate po prevzemu evra tudi v Sloveniji, težave z višjo inflacijo,« je menil estonski premier. Za primer je navedel Irsko, kjer je bila ta pred leti, ko so prevzeli evro, blizu 5%. Po mnenju premierja Ansipa je stopnja inflacije v državah, kjer je pritisk, ki nastaja zaradi realne konvergence, deljene med revalvacijo valute in inflacijo, na nižji stopnji kot v državah, kjer je nacionalna valuta vezana na evro.

 

  Novinarska konferenca predsednika Vlade RS in predsednika estonske vlade

Nazaj na seznam
|
Na vrh