Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
29.11.2007
Premier na uspešnem obisku v Vatikanu in Rimu

Predsednik vlade Janez Janša se je danes mudil na obisku v Vatikanu in Rimu. V Vatikanu, kjer sta ga sprejela papež Benedikt XVI. in državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Evropski uniji, spregovorili pa so tudi o odprtih dvostranskih vprašanjih. V Rimu pa sta premier Janez Janša in predsednik sveta ministrov Romano Prodi govorila o odnosih med državama, prihodnosti Evropske unije ter razmerah v soseščini.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Po pogovorih na Svetem sedežu je premier Janez Janša izrazil veselje, da je prišlo do tega obiska. Vse od priznanja Slovenije s strani Svetega sedeža so namreč odnosi med državama prijateljski. V tem času je bilo storjenih veliko korakov v smeri vzpostavitve konkretnega sodelovanja na enakopravnih osnovah. Na podlagi tega je Slovenija tako že dvakrat doživela obisk na najvišji ravni. Predsednik vlade je papeža tudi povabil na obisk v Slovenijo. »Želeli bi si novega obiska svetega očeta v Sloveniji,« je dejal in menil, da bi bila morda primerna priložnost za obisk leto 2009, ob 10. obletnici beatifikacije škofa Antona Martina Slomška, ki je za Slovenijo pomemben simbol duhovne in narodnostne moči.

 

Sicer pa je premier papeža in državnega tajnika seznanil tudi s prioritetami slovenskega predsedovanja Evropski uniji, kjer je izpostavil nadaljevanje širitvene politike ter medkulturni dialog. Z začetkom slovenskega predsedovanja se namreč začne tudi evropsko leto medkulturnega dialoga, znotraj katerega bo pomemben sogovornik tudi Sveti sedež.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Sogovorniki so izmenjali stališča tudi do nekaterih odprtih vprašanjih med Slovenijo in Svetim sedežem. Izpostavljeno je bilo vprašanje lokacije za novo nunciaturo, ki se, kot je dejal premier, »že nekaj časa vleče in se kljub dogovorom, ki so bili sklenjeni v preteklosti, zadeva izgublja v kanalih mestne birokracije.« Pogovarjali pa so se tudi o denacionalizaciji, kjer postopki potekajo v skladu s slovensko zakonodajo ter izrazili zadovoljstvo, da se tudi ti počasi zaključujejo.

 

Predsednik vlade je z obema visokima sogovornikoma govoril tudi o zadevah, ki še vedno ostajajo nerešene na podlagi zakona o verski svobodi in Sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih, sklenjenega leta 2002. Gre za vprašanje duhovne oskrbe v tistih institucijah, kjer je ta otežena. »V Sloveniji ta vprašanja urejamo v skladu z ustavo in zakonskimi temelji in sicer z vsemi verskimi skupnostmi enako. Tudi glede iniciative za sklenitev Sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o verski duhovni oskrbi v obrambnih silah in policiji ter v zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij, bo Slovenija ravnala tako. Pri urejanju teh vprašanj želimo namreč slediti dobrim praksam držav članic Evropske unije in zveze NATO, ki so to vprašanje uredile že pred časom in imajo podobno ustavno ureditev kot Slovenija ter tam stvari tudi dobro tečejo. Sogovornike smo obvestili, da so ti postopki formalno še pred samim začetkom,« je zbranim novinarjem dejal predsednik vlade.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Popoldne pa se je premier Janez Janša v Rimu sešel tudi s predsednikom sveta ministrov Italijanske republike Romanom Prodijem. Odnose med državama sta ocenila kot zelo dobre, državi pa tesno sodelujeta tudi znotraj multilateralnih organizacij, še posebej Evropske unije in zveze NATO. V skladu z nedavno podpisanim memorandumom o sodelovanju med obema vladama je bil tako za prihodnji januar dogovorjen sestanek ključnih ministrov obeh držav. Tam bodo, kot je poudaril slovenski premier, govorili o konkretnih vprašanjih, ki so vezana na sodelovanje s področja prometa, logistike, energetike in varstva okolja.

 

Italija je druga zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Slovenska stran je izrazila veselje, da je gospodarska menjava med državama v vzponu. Ta je lani znašala 6,4 milijarde evrov, kar je za 16% več kot leta 2005. »Posebej pa smo veseli pozitivnih premikov na področju zaščite slovenske manjšine in uveljavitev seznama 32 občin iz zaščitnega zakona. Zadovoljni smo tudi z odločitvijo italijanskega senata, ki je povečal finančna sredstva za slovensko manjšino. Tudi v Sloveniji smo v zadnjih treh letih povečali sredstva za potrebe italijanske manjšine za 35%, standarde pa bomo zviševali tudi v prihodnje,« je bil odločen premier Janez Janša.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Predsednika obeh vlad sta izmenjala tudi poglede na prihodnje izzive v regiji, kjer Evropsko unijo v prihodnjih mesecih čakajo pomembne odločitve. »Skupaj se bomo trudili, da bo ob sprejemu teh odločitev Evropska unija enotna,« je poudaril predsednik slovenske vlade. Po njegovem mnenju Slovenija ni edina, ki bi si glede vprašanja prihodnjega statusa Kosova želela soglasje tako Beograda kot Prištine. »Žal tega v tem trenutku ni. Zadnji krog pogajanj se je včeraj zaključil neuspešno, vse oči so sedaj odprte v mednarodno skupnost in znotraj tega predvsem v EU. Kosovo je namreč na našem dvorišču in je zato predvsem evropski problem in ne problem Ruske federacije ali ZDA,« je opozoril premier Janez Janša. Dodal je, da je edini korak naprej, da se doseže enotna odločitev varnostnega sveta OZN. Izrazil je upanje, da možnosti za to obstajajo potem, ko bo trojka predložila svoje poročilo. »Če to ne bo uspelo in bodo na mizi različne druge opcije, se bo Slovenija trudila, da Evropska unija nastopi enotno in da sprejme odločitev takrat, ko bo ta lahko soglasna.«

 

Na novinarsko vprašanje glede hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu, ki jo namerava Hrvaška najkasneje 1. januarja 2008 začeti izvajati tudi za članice Evropske unije, pa je izrazil prepričanje, pritrdil pa mu je tudi premier Romano Prodi, da bo Hrvaška spoštovala dogovor, ki ga je leta 2004 podpisala z Evropsko unijo. Oba premierja sta se zavzela za reševanje tega vprašanja v okviru EU, in sicer v sodelovanju med Italijo, Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo. Premier Janez Janša je zato v tej povezavi izrazil tudi pričakovanjem da bo v Zagrebu čim prej prišlo do oblikovanja nove vlade s polnimi pooblastili, kar bo omogočilo nadaljnje pogovore.

 

(Foto: Tina Kosec/Bobo)

 

Ob koncu je predsednik slovenske vlade Janez Janša izrazil veselje nad skorajšnjim ponovnim srečanjem z današnjim gostiteljem Romanom Prodijem, ki bo ob priložnosti odprave schengenskih meja, 22.12.2007, na mejnem prehodu Škofije. Po njegovih besedah bodo tako ustvarjeni vsi pogoji, da bodo stiki med državama še boljši, nadaljnje sodelovanje pa bo potekalo v okviru principov evropskega duha, razumevanja in z odgovornostjo za blaginjo obeh narodov in manjšin.

Nazaj na seznam
|
Na vrh