Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.12.2007
Premier Janez Janša: Nove članice EU nismo breme, temveč svež doprinos povezavi

Premier Janez Janša se je danes udeležil srečanja predsednikov vlad Višegrajske skupine, kjer je kot posebni gost predstavil priprave in načrte slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v prvi polovici naslednjega leta. Ob robu vrha se je slovenski predsednik vlade srečal tudi z gostiteljem, češkim premierjem Mirekom Topolánekom, in z novim poljskim predsednikom vlade Donaldom Tuskom.

 

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Slovenski premier je po srečanju povedal, da je kolegom na sestanku vrha V4+1 predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Evropski uniji, ki so: prihodnji razvoj Evropske unije, ki bo temeljil na uspešni ratifikaciji reformne pogodbe, Lizbonska strategija, energetsko-okoljski paket, sosedska in nadaljnja širitvena politika Evropske unije na Zahodni Balkan in Turčijo ter medkulturni dialog.

 

Kot ključen problem na zunanje-političnem področju, s katerim se bo morala soočiti Slovenija med svojim predsedovanjem Evropski uniji, je premier Janez Janša izpostavil vprašanje prihodnjega statusa Kosova. Slovenski predsednik vlade je izrazil strinjanje z besedilom pisma, ki so ga napisali zunanji ministri Velike Britanije, Francije, Italije in Nemčije o nadaljnjem reševanju kosovskega vprašanja, v katerem menijo, da je napočil čas, da Evropa prevzame iniciativo in naredi naslednji korak.

 

Predsednik vlade Janez Janša in češki premier Marek Topolánek (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Po besedah premierja Janeza Janše bo Slovenija prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije v zahtevnem, vendar v optimističnem času. Pozitivni rezultati zadnje velike širitve Evropske unije, katerih del so bile tudi vse države Višegrajske skupine, se po njegovem mnenju že kažejo. Od leta 2004 je v Evropi nastalo na milijone novih delovnih mest, gospodarska rast se je okrepila. »Nove države članice smo dokazale, da nismo breme za bogato Zahodno Evropo,« je zatrdil slovenski predsednik vlade in poudaril, »da, ko gre za sveže ideje in za reformne ukrepe, včasih celo prednjačimo«. Po njegovem predsedovanje Evropski uniji predstavlja za Slovenijo izziv, na katerega se je pripravila in ga z veseljem pričakuje.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je ob robu srečanja premierjev Višegrajske skupine in Slovenije ločeno sestal tudi z gostiteljem, češkim predsednikom vlade Mirekom Topolάnkom. V ospredju pogovorov sta bili predsedovanji obeh držav Svetu EU. Slovenija in Češka bosta namreč predsedovali kot prvi novi članici, obe v prvi polovici leta – Slovenija leta 2008, Češka pa 2009, zato je izmenjava izkušenj se toliko bolj pomembna. Premier Topolάnek je Sloveniji zagotovil popolno podporo pri načrtih predsedovanja, premier Janša pa mu je obljubil iskren dialog o slovenskih izkušnjah glede priprav in kasneje tudi izvedbe predsedovanja. Oba predsednika vlad sta se strinjala, da je Zahodni Balkan zelo pomemben za celotno Evropo, zato mu bosta posebno pozornost namenili obe predsedovanji. Slovenski in češki premier sta govorila tudi o razvoju bilateralnih odnosov, ki so odlični in brez odprtih vprašanj, gospodarsko sodelovanje pa je v stalnem porastu.

 

Premier Janez Janša se je srečal s poljskim kolegom Donaldom Tuskom (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Ločeno pa se je premier Janez Janša srečal tudi z novim poljskim predsednikom vlade Donaldom Tuskom. Sogovornika sta največ pozornosti namenila ratifikacijskemu procesu nove Pogodbe o reformi EU. Poudarila sta, de je uspeh ratifikacije zelo pomemben za Evropsko unijo, Poljsko in za Slovenijo – za slednjo še posebej zaradi predsedovanja Svetu Evropske unije v prihodnjem letu. Premier Donald Tusk je ob tej priložnosti izrazil polno podporo Poljske Sloveniji. Dejal je, da bo uspešno predsedovanje Slovenije v mnogočem tudi uspeh vseh članic zadnjega kroga širitve.

Nazaj na seznam
|
Na vrh