Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
12.12.2007
Premier Janez Janša sprejel evropskega komisarja za trgovino

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes srečal z evropskim komisarjem za trgovino Petrom Mandelsonom, čigar enodnevni obisk v Sloveniji poteka v luči zadnjih priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU. S predsednikom vlade sta izmenjala mnenja o ključnih nalogah, s katerimi se bo Evropska unija spopadla na področju trgovinske politike v prvi polovici leta 2008. Eden izmed glavnih izzivov bo čimprejšnji zaključek pogajanj o liberalizaciji mednarodne trgovine, ki so ga članice WTO sprožile leta 2001 v Dohi.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša in komisar Peter Mandelson sta se strinjala, da je zadnji krog širitve Evropske unije evropskemu gospodarstvu prinesel ogromno prednosti. Tako kot odprtost znotraj enotnega evropskega trga je danes ključnega pomena tudi odprtost Evrope navzven. V ta namen sklepa Evropska unija z ostalimi globalnimi akterji sporazume o prosti trgovini. S tem ne spodbuja zgolj konkurenčnosti evropskega gospodarstva, ampak prispeva k razvoju celotnega planeta.

 

Sogovornika sta se dogovorila o vzajemni pomoči in podpori v času slovenskega predsedovanja, saj bo le s skupnimi močmi Evropske komisije in predsedstva Sveta EU bo moč doseči optimalne rezultate, tako na področju trgovinske politike kot na ostalih prednostnih področjih evropskega delovanja.

Nazaj na seznam
|
Na vrh