Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.12.2007
Premier Janez Janša: Evropa je pripravljena na izzive 21. stoletja

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Lizboni udeležil slovesnosti, kjer je skupaj z ministrom za zunanje zadeve dr. Dimitrijem Ruplom v imenu Republike Slovenije podpisal novo evropsko pogodbo, t.i. Lizbonsko pogodbo.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Po podpisu pogodbe je premier Janša povedal, da je Evropska unija sedaj pripravljena na izzive 21. stoletja. Kot primer je navedel problem globalizacije, kateri se odslej ne bomo več le prilagajali, ampak jo tudi sooblikovali. Podpis bo Sloveniji kot bodoči predsedujoči Svetu Evropske unije tudi omogočil, da se bo lahko popolnoma posvetila uresničevanju drugega cikla Lizbonske strategije, okoljskim spremembam ter ukrepom, ki zadevajo vse državljanke in državljane Evropske unije – zagotavljanju novih delovnih mest in ugodnih pogojev za gospodarsko rast. Med zadanimi cilji Slovenije je tudi proces ratifikacije danes podpisane pogodbe in njene implementacije. Po mnenju predsednika bo Slovenija pri tem zgledna država.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednik vlade, ki se bo jutri udeležil tradicionalnega decembrskega Evropskega sveta v Bruslju, je v pogovoru z novinarji odgovarjal tudi na nekatera aktualna vprašanja. Tako je med drugim zavrnil ugibanja, da Slovenija pripravla posebni načrt za Kosovo izven Evropske unije. »Vse korake, vse razprave, ki smo imeli na to temo, smo striktno vezali na sodelovanje znotraj Evropske unije in na graditev soglasja znotraj držav članic«, je dejal. Na vrhu naj bi skušali predvsem ugotoviti kakšno je stanje, nato pa se zavzeli za aktivneje sodelovanje Unije pri reševanju kosovskega vprašanja. Vendar po mnenju premiera nekih dokončnih odločitev še ni pričakovati.

 

Predsednik vlade Janez Janša in njegov portugalski kolega Jose Socrates (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Jutri bodo voditelji držav članic razpravljali tudi o prihodnosti Evropske unije in njeni vlogi v svetu. Premier Janša pa bo predstavil izzive, ki nas čakajo v prvi polovici leta 2008. Kot je dejal, je Slovenija dobro pripravljena. »Vzpodbudne besede in obljube podpore prejemamo tudi s strani največjih držav članic, kar obeta, da bo Slovenija, kot prva nova država članica, ki bo predsedovala Evropski uniji, ob tem imela znatno pomoč tistih, ki imajo več izkušenj pri tem,« je še povedal slovenski premier.


 Magnetogram izjave predsednika Vlade RS 

Nazaj na seznam
|
Na vrh