Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.12.2007
Premier Janez Janša: Evropska unija ima od danes naprej jasen in enoten pristop do Kosova

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Bruslju udeležil tradicionalnega decembrskega Evropskega sveta. V središču pozornosti tokratnega srečanja je bilo vprašanje Kosova, visoko na dnevnem redu pa tudi globalni izzivi Evrope in njena vloga v svetu.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Kot je po srečanju dejal premier Janez Janša, je Evropski svet potekal pod vtisom včerajšnjega uspešnega podpisa Lizbonske pogodbe. Voditelji evropskih držav so se že na samem začetku sklepov tokratnega vrha posvetili prihodnjemu letu, ko bo potrebno omenjeno pogodbo ratificirati v vseh državah članicah in se hkrati pripraviti na njeno uresničevanje. »Na naš predlog je bil sprejet sklep, da bo Evropski svet imel v rokah postopek priprav na uresničevanje pogodbe. To je še posebej pomembno zaradi tega, ker so nekateri postopki, ki jih je potrebno opraviti za to, da se pogodba s 1.1.2009 uveljavi, občutljivi,« je poudaril predsednik vlade.

 

Premier Janez Janša in francoski predsednik Nicolas Sarkozy (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Slovenija in prihodnja predsedujoča Francija sta skupaj predlagali - ter dobili tudi podporo ostalih držav članic - da bodo priprave na uveljavitev pogodbe diskretne. Delo na tem področju se bo tako začelo z manj občutljivimi vprašanji, pri čemer se bosta Slovenija in Francija tekom naslednjega leta skrbno usklajevali med seboj. »Temu dogovoru bo posvečen tudi moj ponedeljkov pogovor s francoskim predsednikom. Gre za eno leto, dve predsedstvi in za eno skupno nalogo - pripraviti vse potrebno za to, da pogodba teče gladko preko postopkov ratifikacij in da se istočasno pripravimo na njeno uresničevanje,« je poudaril premier Janez Janša.

 

Premier Janez Janša in minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel s svojima portugalskima kolegoma (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Že dan po podpisu Lizbonske pogodbe pa se je Evropska unija soočila tudi z najtežjim zunanjepolitičnim izzivom v tem času - vprašanjem bodočega statusa Kosova. Zaključki, ki jih je v zvezi s tem sprejel Evropski svet, po besedah predsednika slovenske vlade, predstavljajo osnovo, na podlagi katere se bo v prihodnjih mesecih gradila skupna in enotna evropska politika do tega vprašanja in do regije nasploh.

 

(Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»Evropski svet je ugotovil, soglasno in enotno, da sedanja situacija na Kosovu ni vzdržna, da ohranjanje takšne situacije vodi v destabilizacijo regije. Evropski svet je tudi ugotovil, da reševanje vprašanja bodočega statusa Kosova predstavlja poseben problem, da gre za posebno situacijo, ki je ni možno primerjati z nobenimi drugimi situacijami kjerkoli v svetu,« je pojasnil slovenski premier ter dodal, da so evropski voditelji tudi sklenili, da obstajajo vsi pogoji za to, da se Evropska unija na Kosovu neposredno angažira preko svojih misij. Te bodo v prihodnosti prispevale k stabilizaciji razmer ter k temu, da bo Kosovo sposobno prevzeti vse tiste evropske standarde, ki mu garantirajo evropsko perspektivo. Priprave na omenjeno misijo so se, po njegovih besedah, že začele, pri čemer pa je hitrost odvisna od sposobnosti držav članic, da čimprej zagotovijo potrebne kapacitete, še zlasti pa od samega razvoja razmer na Kosovu. »Ne gre za angažiranje vojaških potencialov. To je naloga NATO in ne Evropske unije. Gre za angažiranje ljudi, ki bodo delovali v civilni administraciji in v policijskih silah,« je pojasnil slovenski premier ter dodal, da bo Evropska komisija zagotovila ustrezno financiranje. Slovenija, ki je na Kosovu že sedaj močno angažirana, bo pri tej misiji, po zagotovilu slovenskega premierja, sodelovala v okviru svojih možnosti. »Proporcionalno gledano glede na velikost države in število prebivalcev, je Slovenija med tistimi evropskimi državami, ki za stabilnost Kosova prispeva največ,« je še dejal.

 

Premier Janez Janša ter predsednik portuglaske vlade in predsedujoči Evopskemu svetu Jose Socrates (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

»Evropska perspektiva je bila posebej poudarjena s tem, da so sklepi, ki se nanašajo na Kosovo, uravnoteženi tudi z odločitvijo Evropska sveta, povezani z evropsko perspektivo Srbije,« je izpostavil predsednik vlade Janez Janša. Dejal je tudi, da Evropski svet daje podporo evropski perspektivi Srbije ter napredku, ki ga je ta v tem času na tej poti naredila, kakor tudi, da ima Srbija zadostne administrativne kapacitete, da pospešeno nadaljuje po tej poti. »V zaključkih se omenja tudi stalni pogoj za napredek Srbije na poti v Evropsko unijo. To je sodelovanje s Haaškim sodiščem. Tako, da bo v veliki meri tudi samega ravnanja Srbije v prihodnjih tednih in mesecih odvisno, kako hitro bo Evropska unija lahko sprejela naslednje odločitve in naslednje korake,« je še dejal.
 

Premier Janez Janša ter predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Poettering /levo/ in predsednik švedske vlade Ferderik Reinfeldt /desno/ (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Premier Janez Janša je tudi pojasnil, da bodo v naslednjih mesecih na osnovi današnjih zaključkov sprejete nadaljnje tehnične odločitve. »Opravljen bo še en poskus, v smislu pridobitve dodatnega soglasja oziroma uskladitve, potem ko bo Trojka poročala Varnostnemu svetu. V kolikor se bo na tem področju kaj premaknilo, potem je možno pričakovati, da bodo koraki pri reševanju tega vprašanja hitrejši, bolj soglasni. V kolikor ne, bo seveda angažiranje Evropske unije še toliko bolj pomembno,« je dejal premier ter dodal, da današnji zaključki predstavljajo konec nekega obdobja, ko na vprašanje kakšna je evropska pozicija do Kosova ni bilo vedno jasnih odgovorov. »Od danes naprej so ti odgovori znani in na osnovi teh odgovorov bo možno v prihodnosti graditi pravilne pristope in tudi vse tiste korake, ki jih bo razvoj situacije zahteval,« je še dejal.

Na novinarsko vprašanje glede priznanja Kosova s strani mednarodne skupnosti, je predsednik vlade pojasnil, da Evropski svet ni razpravljal o konkretnih operativnih korakih, temveč je sprejel politično odločitev, ki omogoča, da se konkretni koraki, ki jih bo potrebno sprejeti v prihodnje, prilagajajo situaciji. »Osnova, ki je bila danes sprejeta, je dovolj široka in dovolj fleksibilna, da daje evropskim institucijam mandat, da ravnajo tako kot bo potrebno,« je dejal.

 

Premier Janez Janša in predsednik španske vlade Jose Zapatero (Foto: Bor Slana/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša se je ob robu zasedanja Evropskega sveta srečal tudi s svojim španskim kolegom Joséjem Luisom Rodríguezom Zapaterom, kateremu je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU. Sogovornika sta govorila tudi o nekaterih vprašanjih, ki jim Španija namenja poseben pomen, zlasti vprašanju migracij ter pripravam na vrh EU-Latinska Amerika, ki bo maja prihodnje leto v Peruju.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh