Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
17.12.2007
Premier Janez Janša v ponedeljek na obisku v Parizu

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša bo v ponedeljek, 17. decembra 2007, na obisku v Franciji. Srečal se bo s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in predsednikom francoske vlade Françoisom Fillonom. Obisk pa bo zaključil s pogovorom z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)Angelom Gurrío. Predsednika vlade Janšo bo na obisku v Parizu spremljal tudi zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, ki se bo udeležil tudi mednarodne donatorske konference za Palestince.

 

Slovenski premier in francoski predsednik bosta, po njunih skupnih srečanjih ob robu vrha EU-Afrika pretekli konec tedna v Lizboni in pravkar končanim Evropskim svetom v Bruslju, tudi tokrat največ pozornosti namenila sodelovanju Slovenije in Francije, ki bosta v letu 2008 predsedovali Svetu EU. Po podpisu Lizbonske pogodbe in uspešnem zadnjem Evropskem svetu pred slovenskim predsedovanjem bosta govorila predvsem o skupni skrbi obeh predsedujočih za čim bolj gladek proces ratifikacije v 27-ih državah članicah, kakor o pripravah na njeno uveljavitev. Kot je že po zaključku Evropskega sveta dejal premier Janez Janša sta Slovenija in Francija predlagali - ter dobili tudi podporo ostalih držav članic - da bodo priprave na uveljavitev Lizbonske pogodbe diskretne. Delo na tem področju se bo tako začelo z manj občutljivimi vprašanji, pri čemer se bosta Slovenija in Francija tekom naslednjega leta skrbno usklajevali med seboj. »Temu dogovoru bo posvečen tudi moj ponedeljkov pogovor s francoskim predsednikom. Gre za eno leto, dve predsedstvi in za eno skupno nalogo - pripraviti vse potrebno za to, da pogodba teče gladko preko postopkov ratifikacij in da se istočasno pripravimo na njeno uresničevanje,« je ob tem poudaril premier Janez Janša. Sogovornika bosta izmenjala tudi stališča o drugih vprašanjih, ki bodo na vrhu dnevnega reda Evropske unije v naslednjem letu.

 

V pogovoru slovenskega premierja s predsednikom francoske vlade Fillonom bo pozornost, poleg evropskih tem, predvidoma namenjena tudi razvoju dvostranskih odnosov. Francija je zelo pomemben gospodarski partner Slovenije. Po uvozu zaseda četrto mesto, po izvozu pa peto. Blagovna menjava, ki je lani presegla 2,2 milijarde evrov, je uravnotežena in tradicionalno vezana na avtomobilsko industrijo. Francija je tudi tretji najpomembnejši tuji investitor v Sloveniji.

 

Premiera Janeza Janšo bo v Parizu sprejel tudi generalni sekretar OECD Angel Gurría, s katerim se bosta pogovarjala predvsem o procesu pristopanja Slovenije v OECD. Slovenija je bila sredi maja letos skupaj z Rusijo, Estonijo, Čilom in Izraelom povabljena k začetku pogajanj za vstop v skupino najbolj razvitih gospodarstev sveta.

 

 

Program obiska predsednika Vlade RS

 

Ponedeljek, 17. december 2007 

13:00

delovno srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom Francoske republike Nicolasom Sarkozyem

 

Lokacija: Elizejska palača, 55 rue du Faubourg Saint-Honoré, Pariz

 

Fototermin!  

 

14:20

izjava predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše za slovenske medije

 

Lokacija: Hotel Le Bristol, 112 rue du Faubourg St.Honoré, Pariz

 

16:15

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom Vlade Francoske republike Françoisom Fillonom

 

Lokacija:  Palača Matignon, 57 rue de Varenne, Pariz

 

Fototermin!  

 

18:30

srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrío

 

Lokacija: Grad La Muette, 2, rue André Pascal, Pariz

 

Fototermin! 

 

19:00

skupna izjava predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in generalnega sekretarja OECD Angela Gurríe za medije

 

Lokacija: Grad La Muette, 2, rue André Pascal, Pariz 

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh