Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
17.12.2007
Premier Janez Janša zaključil obisk v Parizu

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes obiskal Pariz, kjer se je srečal s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in predsednikom francoske vlade Françoisom Fillonom, svoj obisk pa je sklenil s pogovorom z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurrío.

 

Predsednik vlade Janez Janša in francoski predsednik Nicolas Srakozy (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Pogovori premierja Janeza Janše s predsednikom Nicolasom Sarkozyem so bili namenjeni predvsem prihodnjemu letu, ko bo Slovenija predsedovala Evropski uniji v prvi polovici leta, v drugi polovici pa bo to vlogo predala Franciji. Tudi današnje srečanje slovenskega premierja in francoskega predsednika, ki je že tretje v zadnjem tednu dni - medtem ko je bilo tovrstnih srečanj in pogovorov med letom še veliko več - je potekalo v duhu tesnega sodelovanja, saj bo veliko nalog predsedovanja Uniji skupnih. Ob tej priložnosti je francoska stran zagotovila, da je odgovornost v prvi polovici naslednjega leta na slovenskem predsedstvu. »Oni so seveda pripravljeni pomagati, niso pa pripravljeni, niti pristojni, prevzemati kakšne vodilne vloge,« je po srečanju dejal slovenski premier.

 

Francija pa bo, kot naslednja predsedujoča, podedovala agendo slovenskega predsedstva. Pri tem gre, po mnenju premierja Janeza Janše, za naloge, ki so v interesu celotne Evropske unije. »Ena od ključnih, ki je tako slovenska kot francoska prioriteta, so priprave na uresničitev Lizbonske pogodbe - spremljanje procesa ratifikacije in izvedba vseh tistih aktivnosti, ki bodo omogočile, da pogodba dejansko stopi v konkretno življenje 1. januarja 2009,« je poudaril predsednik slovenske vlade. V ta namen med državama poteka, ne samo na najvišji ravni, ampak tudi na delovni ravni, vrsta usklajevalnih sestankov. »Gre za eno leto, za dve predsedstvi in za eno nalogo,« je še dejal premier Janez Janša. Skupaj s predsednikom Sarkozyem sta tudi pozitivno ocenila, na predlog obeh držav, sprejete zaključke nedavnega Evropskega sveta, ki določajo, da bo proces implementacije Lizbonske pogodbe naslednje leto trdno v rokah obeh predsedstev.

 

Predsednik vlade Janez Janša in francoski predsednik Nicolas Srakozy (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Med skupne naloge sodi tudi vprašanje klimatskih sprememb oziroma okoljsko-energetskega paketa, ki ga bo Unija začela reševati v marcu. »Zelo verjetno v času slovenskega predsedovanja ta tema ne bo zaključena. Potegnila se bo v francoski del leta in morda celo naprej - v čas češkega predsedovanja,« je povedal slovenski premier.

 

Predsednik vlade Janez Janša in predsednik Nicolas Sarkozy sta precejšnjo pozornost namenila tudi Zahodnemu Balkanu, kjer je slovenska stran dobila zagotovila, da Francija podpira širitev Evropske unije na ta del Evrope. »Mislim, da gre tukaj za velik korak naprej pri francoski zunanji politiki. Francija je odigrala tudi zelo pozitivno vlogo v teh zadnjih tednih, ko je apelirala na to, da EU sprejme okvir, ki bo omogočal reševanje najbolj perečih vprašanj v regiji v naslednjem letu,« je po srečanju ocenil premier Janez Janša. Francoska stran je podporo Sloveniji izrazila tudi, ko gre za reševanje vprašanja prihodnosti Kosova. »Ta del je še posebej pomemben za Slovenijo, ker je Slovenija tista, ki bo v času svojega predsedovanja imela na mizi verjetno najtežji del reševanja vprašanja bodočega statusa Kosova,« je po srečanju s francoskim predsednikom podčrtal predsednik slovenske vlade.

 

Predsednik vlade Janez Janša in francoski premier François Fillon (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Pogovori med slovensko in francosko stranjo, še zlasti s predsednikom Vlade Francoske republike Françoisom Fillonom, so bili namenjeni tudi dvostranskim odnosom, saj med Slovenijo in Francijo poteka vrsta aktivnosti poglobljenega sodelovanja na gospodarskem, kulturnem in znanstvenem področju. Izmenjani so bili pogledi na možnosti za njihovo krepitev, zlasti na gospodarskem področju. Oba premiera pa sta se dotaknila še energetskih vprašanj, dogajanj na svetovnih finančnih trgih ter vprašanj naslednjega Evropskega sveta, ki bo marca prihodnje leto pod slovenskim predsedstvom.

 

Na srečanju z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio je slovenski premier Janez Janša predstavil trenutno ekonomsko stanje v Sloveniji ter poudaril, da v Sloveniji obstaja močna politična volja, da se pogajanja za članstvo v OECD zaključijo čim prej. Oba sogovornika sta se strinjala, da je v prvi vrsti pomembna kvaliteta tega procesa, saj bo naša država morala v svojem pravnem redu spremeniti več kot sto predpisov.

 

Predsednik vlade Janez Janša in generalni sekretar OECD Angel Gurria (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

»OECD je klub tridesetih najbolj razvitih držav. Za Slovenijo je to eden izmed zadnjih ciljev v smislu članstva v razvitih organizacijah,« je dejal predsednik vlade Janez Janša ter pojasnil, da je vlada za vodenje tega procesa zadolžila ministra za razvoj Žigo Turka. »V naslednjih tednih bo storjeno veliko operativnih korakov, s katerimi bomo vzpostavili vse tisto, kar je potrebno zato, da bo proces približevanja čim hitrejši,« je še povedal premier ter dodal: »Izrazili smo tudi pripravljenost, da Slovenija svoje pozitivne izkušnje – kasneje, ko bo že članica – deli s tistimi državami ali v tistih državah, ki so bodisi deležne pomoči OECD, bodisi si želijo kdaj v prihodnosti enako članstvo v tej organizaciji.«

 

Generalni sekretar Gurria je ob tem poudaril, da je Slovenija dosegla zelo pomemben napredek v reformnih procesih. »V procese so vpleteni socialni partnerji. Včasih to ni lahko, včasih so napetosti v procesu, obstaja pa politični pogum. Rezultati odločitev, ki so se kratkoročno zdele težke, so že vidni,« je še dodal. Ravno zaradi tega bi, po njegovem mnenju, Slovenija utegnila postati članica OECD prej kot v dveh letih ter bo tako lahko zgled za druge države.

 

     Izjava predsednika Vlade RS

     Skupna izjava predsednika Vlade RS in generalnega sekretarja OECD

Nazaj na seznam
|
Na vrh