Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
19.12.2007
Premier Janez Janša: Dobro sodelovanje z Evropskim parlamentom pomeni boljše rezultate predsedovanja

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes popoldan skupaj z ministricami in ministri na delovnem srečanju srečal s Konferenco predsednikov Evropskega parlamenta, ki mudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Slovenski premier se je ob tej priložnosti ločeno sestal tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Osrednja tema pogovorov s poslanci Evropskega parlamenta so bile prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU. Posebna pozornost je bila namenjena podnebno-energetskemu paketu in razmeram na Zahodnem Balkanu, s poudarkom na vprašanju prihodnjega statusa Kosova - temam, ki bodo po besedah premierja Janeza Janše, potrebovale več usklajevanja med evropskimi institucijami.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Kot je na srečanju z novinarji dejal predsednik slovenske vlade, je veliko pomembnih odločitev vezanih na proces zakonodajnega soodločanja Evropskega parlamenta, zato »dobro sodelovanje z Evropskim parlamentom pomeni tudi boljše rezultate predsedovanja.« Evropski parlament je, po njegovem prepričanju, v tem mandatu že dokazal, da bo brez težav sprejel tudi okrepljeno vlogo, ki mu jo prinaša pred dnevi podpisana Lizbonska pogodba.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Poslankam in poslancem Evropskega parlamenta bo premier Janez Janša že januarja prihodnje leto, na plenarnem zasedanju v Strassbourgu, predstavil program slovenskega predsedovanja. Kasneje pa bo Evropskemu parlamentu poročal še o zaključkih obeh Evropskih svetov, marca in junija ter o rezultatih celotnega polletnega obdobja slovenskega predsedovanja Svetu EU. Kot je napovedal premier Janša se bo Slovenija sproti odzivala tudi na pobude iz Evropskega parlamenta, sodelovala na sejah plenarnih zasedanj in delovnih teles ter vodila politiko tesnega sodelovanja z vsemi evropskimi institucijami. V prvi polovici leta 2008 bo v Evropskem parlamentu organizirana tudi vrsta dogodkov, preko katerih se bo krepil medkulturni dialog tako znotraj Evropske unije kot tudi med kulturami v Uniji in tistimi v njeni soseščini in širše.

 

       Izjava predsednika Vlade RS in predsednika Evropskega parlamenta 

Nazaj na seznam
|
Na vrh