Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.12.2007
Premier Janez Janša: Človeška solidarnost je bila kos uničujoči sili narave

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes sprejel predstavnike Slovenske Karitas, Rdečega križa Slovenije, Civilne zaščite, Slovenske vojske, policije, gasilcev in drugih struktur ter organizacij, ki so nesebično pomagali v zadnji veliki ujmi v Sloveniji, septembra 2007. Ob tej priložnosti je premier zbrane tudi nagovoril.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija ob uničujoči sili narave stopila skupaj ter s hitro in učinkovito pomočjo vrnila upanje tistim, ki so bili neposredno prizadeti. Prve ure po povodni so pokazale, da je organizacija splošno reševalnih služb pri nas med najučinkovitejšimi na svetu in da temelji na pripadnosti, prostovoljstvu in notranjemu izrazu človeške solidarnosti. »Vsi smo bili ponosni, da nosite uniforme oziroma oznake Slovenske civilne zaščite, Slovenske vojske, policije, Karitasa, Rdečega križa, skavtov, tabornikov, predvsem pa gasilske uniforme, ki so bile najbolj pogoste v Železnikih in drugih krajih, ki jih je ujma prizadela,« je poudaril predsednik vlade.

 

Pozitivno vlogo v septembrski ujmi so po njegovih besedah odigrali tudi mediji, ki so med Slovenkami in Slovenci zbudili občutek solidarnosti, ki je v Železnike in druge prizadete kraje pripeljal prostovoljce iz vse države. »To je tista dodana vrednost, ki se jo moramo še posebej zavedati« je menil predsednik vlade. Najhujše posledice vodne ujme so bile z enotno akcijo pod vodstvom civilne zaščite hitro odpravljene. Vendar obnova še ni končana. Načrti za nadaljnjo sanacijo so narejeni, z delom se bo nadaljevalo resno tudi v novem letu, je zatrdil premier in dodal, da moramo biti v prihodnje, ko bodo do izraza prihajale negativne posledice klimatskih sprememb, pripravljeni in »s preventivnimi ukrepi narediti vse, da se takšne možnosti zmanjšajo na minimum.«  Ob tem je premier  poudaril, da je Slovenija v letu 2007 pokazala solidarnost, ki vliva samozavest, da »bomo v prihodnje takšnim situacijam kos enako dobro, ali še bolje kot septembra letos.«

 

 

  Nagovor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh